Schab po bałkańsku — aromatyczne danie jednogarnkowe dla całej rodziny

Schab po bałkańsku
Źródło: GettyImages

Składniki

Schab po bałkańsku

  • 2 sztuki Papryka czerwona
  • 2 sztuki Cebula
  • 1 łyżeczka Słodka papryka czerwona
  • 1 Szczypta Pieprz cayenne
  • 1 sztuka Żółta papryka
  • 500 g Schab bez kości
  • 250 g Pieczarki
  • 1 ząbek Czosnek
  • 0.5 Łyżeczka Majeranek
  • 1 sztuka Papryka pomarańczowa
  • 3 sztuki Ogórki kiszone
  • 2 opakowania Pomidory w puszce
  • Mąka pszenna
  • Olej rzepakowy
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Papryki starannie umyj, osusz, następnie wytnij z nich gniazda nasienne i pokrój w paseczki.

  2. 2

    Ogórki odcedź z zalewy i pokrój w plasterki.

  3. 3

    Czosnek oraz cebulę obierz z łupin, a następnie drobno posiekaj warzywa.

  4. 4

    Pieczarki starannie umyj, osusz, a następnie pokrój w plasterki.

  5. 5

    Schab wieprzowy dokładnie umyj, po czym wytrzyj kawałkiem ręcznika papierowego i pokrój w plastry, a następnie w paseczki. Umieść kawałki schabu w misce, dopraw słodką papryką w proszku, pieprzem cayenne, majerankiem, solą oraz czarnym pieprzem mielonym. Dodaj również niewielką ilość mąki pszennej i starannie wymieszaj.

  6. 6

    Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju rzepakowego, a gdy osiągnie pożądaną temperaturę, dodaj kawałki schabu. Smaż mięso do chwili zarumienienia, a następnie przełóż na talerz.

  7. 7

    Na tę samą patelnię, na której smażyła się wieprzowina, wlej łyżkę oleju rzepakowego i dodaj pokrojoną w piórka cebulę. Smaż ją do chwili zeszklenia, a następnie dodaj również czosnek i pieczarki. 

  8. 8

    Gdy z patelni odparuje woda, wydzielona podczas smażenia grzybów, dodaj również przygotowane wcześniej mięso, papryki i podgrzewaj całość przez kolejne 5 minut. 

  9. 9

    Po upływie wskazanego czasu dodaj pomidory z puszki oraz ogórki konserwowe. Schab po bałkańsku duś pod przykryciem przez kolejny kwadrans, po czym dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym.

     

    Schab po bałkańsku smakuje znakomicie podany zarówno z kaszą, ryżem, jak i kromkami świeżego pieczywa. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też