Schab po bałkańsku — aromatyczne danie jednogarnkowe dla całej rodziny
Przepis na schab po bałkańsku to prawdziwa gratka, dla wszystkich miłośników dań jednogarnkowych. Potrawa ta z uwagi na prosty sposób przygotowania i wykorzystanie ogólnodostępnych składników pozwala uniknąć mozolnego zmywania oraz problematycznych zakupów. Schab po bałkańsku to receptura, którą można przyrządzić dobę wcześniej, aby nawet w zapracowany dzień, móc cieszyć się pysznym i odżywczym posiłkiem.
Składniki
Schab po bałkańsku
- 2 sztuki Papryka czerwona
- 2 sztuki Cebula
- 1 łyżeczka Słodka papryka czerwona
- 1 Szczypta Pieprz cayenne
- 1 sztuka Żółta papryka
- 500 g Schab bez kości
- 250 g Pieczarki
- 1 ząbek Czosnek
- 0.5 Łyżeczka Majeranek
- 1 sztuka Papryka pomarańczowa
- 3 sztuki Ogórki kiszone
- 2 opakowania Pomidory w puszce
- Mąka pszenna
- Olej rzepakowy
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Papryki starannie umyj, osusz, następnie wytnij z nich gniazda nasienne i pokrój w paseczki.
- 2
Ogórki odcedź z zalewy i pokrój w plasterki.
- 3
Czosnek oraz cebulę obierz z łupin, a następnie drobno posiekaj warzywa.
- 4
Pieczarki starannie umyj, osusz, a następnie pokrój w plasterki.
- 5
Schab wieprzowy dokładnie umyj, po czym wytrzyj kawałkiem ręcznika papierowego i pokrój w plastry, a następnie w paseczki. Umieść kawałki schabu w misce, dopraw słodką papryką w proszku, pieprzem cayenne, majerankiem, solą oraz czarnym pieprzem mielonym. Dodaj również niewielką ilość mąki pszennej i starannie wymieszaj.
- 6
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju rzepakowego, a gdy osiągnie pożądaną temperaturę, dodaj kawałki schabu. Smaż mięso do chwili zarumienienia, a następnie przełóż na talerz.
- 7
Na tę samą patelnię, na której smażyła się wieprzowina, wlej łyżkę oleju rzepakowego i dodaj pokrojoną w piórka cebulę. Smaż ją do chwili zeszklenia, a następnie dodaj również czosnek i pieczarki.
- 8
Gdy z patelni odparuje woda, wydzielona podczas smażenia grzybów, dodaj również przygotowane wcześniej mięso, papryki i podgrzewaj całość przez kolejne 5 minut.
- 9
Po upływie wskazanego czasu dodaj pomidory z puszki oraz ogórki konserwowe. Schab po bałkańsku duś pod przykryciem przez kolejny kwadrans, po czym dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym.
Schab po bałkańsku smakuje znakomicie podany zarówno z kaszą, ryżem, jak i kromkami świeżego pieczywa.
Zobacz także:
Schab po bałkańsku, podobnie jak inne dania najczęściej występujące na tym półwyspie, jest potrawą prostą, niezwykle sycącą i obfitującą w aromatyczne przyprawy. Nikogo nie powinna zdziwić również duża ilość papryki, cebuli, czy pomidorów, które należą tam do niezwykle popularnych składników. Schab po bałkańsku to receptura, która w znacznym stopniu przypomina węgierskie leczo, jednak dodatek kiełbasy został zastąpiony smakowitymi kawałkami mięsa wieprzowego.
Zobacz także: Schab po parysku — znakomity kotlet bez panierki. Koniecznie spróbuj
Jak przygotować schab po bałkańsku? Porady i wskazówki
Schab po bałkańsku to receptura, która nie wymaga skomplikowanych przygotowań. Osoby, które planują z wyprzedzeniem swój jadłospis, mogą zawczasu zamarynować kawałki mięsa wieprzowego. Dzięki temu stanie się ono wyrazistsze w smaku. Przyrządzając schab po bałkańsku, można również dowolnie zmieniać proporcje poszczególnych warzyw. Warto kierować się osobistymi preferencjami kulinarnymi, jak i zawartością swojej spiżarki. To znakomity sposób na wykorzystanie zalegających w lodówce składników, który pomoże ograniczyć ilość marnowanego jedzenia. Schab po bałkańsku polecamy serwować zarówno z kaszą, ryżem, jak i świeżym pieczywem. Dzięki takim dodatkom każdy z domowników z pewnością znajdzie połączenie idealne dla siebie.