Ekspresowa sałatka z szynką konserwową. Idealna dla niezapowiedzianych gości

Sałatka z szynką konserwową
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na sałatkę z szynką konserwową

  • 8 plastrów Szynka konserwowa
  • 6 plastrów Ser żółty
  • 3 sztuki Ogórki kiszone
  • 1 sztuka Papryka czerwona
  • 0.5 Puszka Kukurydza konserwowa
  • 3 garście Makaron kolanka
  • 2 łyżki Śmietana 18%
  • 2 szczypty Sól
  • 2 szczypty Pieprz

Przygotowanie

  1. 1

    Podstawowym składnikiem, na którym zbudowany jest przepis na tę sałatkę, jest szynka konserwowa. Całą resztę pozostałych dodatków można sprytnie zamieniać, kierując się, tym, co akurat mamy w domu. Zamiast ogórka konserwowego możemy użyć pieczarki marynowane, a jeśli brakuje w spiżarni makaronu kolanka, możemy wykorzystać makaron ryżowy lub ryż.

  2. 2

    Kroimy szynkę na krótkie paski lub kwadraty, podobnie robimy z serem.

  3. 3

    Gotujemy makaron kolanka, makaron ryżowy lub ryż – w zależności od tego, co mamy akurat pod ręką. Po ugotowaniu zostawiamy do przestudzenia.

  4. 4

    Kroimy na niewielkie kawałki pozostałe składniki: ogórki kiszone i paprykę, a kukurydzę odcedzamy z zalewy z puszki.

  5. 5

    Do miski wkładamy wszystkie dodatki oraz śmietanę (można wykorzystać także majonez lub w wersji zupełnie dietetycznej jogurt naturalny).

  6. 6

    Łączymy je, dokładnie mieszając. Ale z doprawianiem – zwłaszcza solą – czekamy chwilę. Dlaczego? Ponieważ szynka konserwowa jest bardzo słona i być może wcale nie trzeba będzie sałatki doprawiać. Składniki przegryzają się i dodatkowa dawka soli staje się zbyteczna.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też