Ekspresowa sałatka z szynką konserwową. Idealna dla niezapowiedzianych gości
Sałatka z szynką konserwową może być wybawieniem w sytuacji, w której spontanicznie mają odwiedzić nas znajomi, a nie ma czasu na większe przygotowania czy zakupy. To danie robi się nie tylko szybko, ale na dodatek ze składników, które zapewne każdy, bez większych problemów, znajdzie w swoim domu.
Składniki
Składniki na sałatkę z szynką konserwową
- 8 plastrów Szynka konserwowa
- 6 plastrów Ser żółty
- 3 sztuki Ogórki kiszone
- 1 sztuka Papryka czerwona
- 0.5 Puszka Kukurydza konserwowa
- 3 garście Makaron kolanka
- 2 łyżki Śmietana 18%
- 2 szczypty Sól
- 2 szczypty Pieprz
Przygotowanie
- 1
Podstawowym składnikiem, na którym zbudowany jest przepis na tę sałatkę, jest szynka konserwowa. Całą resztę pozostałych dodatków można sprytnie zamieniać, kierując się, tym, co akurat mamy w domu. Zamiast ogórka konserwowego możemy użyć pieczarki marynowane, a jeśli brakuje w spiżarni makaronu kolanka, możemy wykorzystać makaron ryżowy lub ryż.
- 2
Kroimy szynkę na krótkie paski lub kwadraty, podobnie robimy z serem.
- 3
Gotujemy makaron kolanka, makaron ryżowy lub ryż – w zależności od tego, co mamy akurat pod ręką. Po ugotowaniu zostawiamy do przestudzenia.
- 4
Kroimy na niewielkie kawałki pozostałe składniki: ogórki kiszone i paprykę, a kukurydzę odcedzamy z zalewy z puszki.
- 5
Do miski wkładamy wszystkie dodatki oraz śmietanę (można wykorzystać także majonez lub w wersji zupełnie dietetycznej jogurt naturalny).
- 6
Łączymy je, dokładnie mieszając. Ale z doprawianiem – zwłaszcza solą – czekamy chwilę. Dlaczego? Ponieważ szynka konserwowa jest bardzo słona i być może wcale nie trzeba będzie sałatki doprawiać. Składniki przegryzają się i dodatkowa dawka soli staje się zbyteczna.
Przeczytaj także:
Sałatki – w tym sałatka z szynki konserwowej – mają to do siebie, że ich kompozycja ma pewien określony skład i zasady tworzenia. Mamy więc postawę, która stanowi solidną bazę. Może to być ryż, makaron, ziemniaki gotowane. Jest ich najwięcej i są rodzajem wypełnienia sałatki. Dzięki bazie sałatka będzie sycąca, zwiększy się jej objętość i starczy dla większej liczby gości. W kompozycji sałatki kolejnym ważnym elementem składowym są dodatki o różnym smaku, konsystencji i fakturze. Warto, żeby harmonijnie do siebie pasowały, ale i kontrastowały ze sobą. Stąd w sałatce przydają się składniki chrupiące (orzechy, grzanki), miękkie i pękające w ustach (małe pomidorki, pieczarki marynowane, ogórek zielony, kukurydza), dodatki bardzo mocno przyprawione (np. oliwki, suszone pomidory) oraz dodatek białkowy – mięso, wędlina, ryby, zamienniki mięsa.
Niezwykle ważny jest także półpłynny sos, który sprawi, że wszystkie elementy połączą się i przejdą wzajemnie swoim smakiem. Sos także może być bardzo wyrazisty i nadający sałatce z szynką konserwową wyrazistości. Sos czosnkowy, sos miodowo-musztardowy, sos tysiąca wysp, sos vinegret – żadnemu z nich nie można odmówić wyrazu.
Jakie składniki będą odpowiednie do sałatki z szynką konserwowa?
Urok ekspresowej sałatki z szynką konserwową polega na tym, że możemy do niej dodać wszystkie składniki, jakie mamy pod ręką, a będą pasowały pod względem smaków do siebie wzajemnie. Są oczywiście produkty bardziej harmonijne i takie, które z szynką nie wypadną najlepiej. Przy selekcji produktów najlepiej kierować się wyobraźnią i smakiem – tak, jak w przypadku kanapek – wiadomo, że do szynki konserwowej doskonale pasują ogórki kiszone, ale także ryż i makaron oraz majonez.
Szynka konserwowa lubi się także z papryką, zielonym ogórkiem, ryżem. Przy wyborze składników, które mamy w lodówce i spiżarni nie należy jednak przesadzać. Kiedy dodamy zbyt wiele dodatków i produktów może okazać się, że zamiast harmonii, w sałatce zapanował całkowity chaos. Zresztą zobaczmy ile składników jest w sałatce greckiej – pomidory, papryka, cebula, zielony ogórek, oliwa, sól, suszone zioła i ser feta. W Grecji nie łączy się nawet ich ze sobą i nie miesza, tylko układa na jednym talerzu warstwa na warstwie lub wszystkie produkty obok siebie. I smakuje wybornie, choć produktów nie ma wiele. W kuchni jak w modzie – czasami lepiej jest wrogiem dobrze.
Kiedy jeszcze serwować sałatkę z szynką konserwową?
Własnoręcznie zrobiona sałatka to zawsze dobry pomysł na kolację, czy jako danie imprezowe. Sałatka sprawdzi się jako jedna z przekąsek na imprezie: sylwestrze, domówce, karnawale. Sałatkę można zrobić wcześniej (smaki się przegryzą) i postawić na stole razem z innymi daniami na domówce. Można do niej podać chleb, chociaż ze względu na zawartość makaronu nie będzie to konieczne.