Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym. Takiego deseru jeszcze nie jadłeś
Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym to smakowita receptura, która przypadnie do gustu każdemu miłośniki słodkości. To pyszny łakoć wykonany na spodzie brownie o wilgotnej, ciężkiej konsystencji, z którą fantastycznie komponuje się lekki krem owocowy. Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym chętnie zajadają zarówno dorośli, jak i dzieci. To prawdziwy rarytas, który w towarzystwie kawy lub szklanki gorącego mleka, umili nawet nieprzyjemny dzień.
Składniki
Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym
- 180 g Cukier
- 150 g Cukier puder
- 450 g Truskawki
- 500 ml Śmietanka 36%
- 100 ml Woda
- 200 g Gorzka czekolada
- 125 g Masło
- 0.25 Szklanka Mąka pszenna
- 5 sztuk Jajko
- 2 łyżki Amaretto
- 1 opakowanie Galaretka truskawkowa
- 1 sztuka Sok z cytryny
Przygotowanie
- 1
Do rondelka wlej wodę, likier, dodaj masło oraz czekoladę. Podgrzewaj składniki na palniku o minimalnej mocy, nieustannie je mieszając. Gdy masa stanie się jednolita, ściągnij naczynie z ognia i pozostaw do ostudzenia.
- 2
Żółtka jaj oddziel od białek.
- 3
W misce umieść żółtka wraz z połową cukru i ubijaj składniki do chwili otrzymania jasnej i puszystej masy.
- 4
W drugiej misce ubij białka z pozostałą ilością cukru. Powinny one utworzyć sztywną pianę.
- 5
Piekarnik nagrzej do temperatury 160 st. C. Następnie wyłóż formę arkuszem papieru do pieczenia.
- 6
Do ubitych żółtek dodaj krem czekoladowy i starannie wymieszaj składniki. Następnie dodaj przesianą mąkę pszenną i ponownie wymieszaj masę. Na końcu dodaj również pianę. Wszystkie składniki powinny tworzyć jednolite ciasto.
- 7
Ciasto czekoladowe przelej do foremki i piecz przez 30 minut w nagrzanym piekarniku. Po tym czasie wyciągnij je z kuchenki i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
- 8
Truskawki starannie umyj, po czym osusz i usuń szypułki. Zmiksuj owoce wraz z sokiem z cytryny na gładkie purée. Następnie przelej płyn do garnuszka, dodaj cukier puder i podgrzewaj na palniku o minimalnej mocy, do chwili rozpuszczenia cukru.
- 9
Do gorącego płynu dodaj galaretkę i mieszaj do chwili rozpuszczenia. Następnie pozostaw purée do wystudzenia.
- 10
Zimną śmietanę ubij na sztywną pianę, a następnie powoli dodawaj ostudzony mus truskawkowy i delikatnie wymieszaj składniki. Tak przygotowany krem przełóż na ciasto czekoladowe i rozprowadź równomiernie po całej powierzchni wypieku.
Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym do czasu podania przechowuj w lodówce.
Zobacz także:
Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym to znakomity przepis na każdą okazję. Sprawdzi się zarówno podczas uroczystych przyjęć, jak i rodzinnych pikników. Należy pamiętać, że każda chwila jest dobra, aby przyrządzić wyśmienite ciasto czekoladowe z musem truskawkowym. Żeby tego dokonać, wystarczy odrobina dobrych chęci oraz wolnego czasu. Przepis na deser nie jest skomplikowany, dlatego z jego wykonaniem poradzi sobie nawet osoba, która nie lubi się z piekarnikiem.
Zobacz także: Szybkie ciasto z mascarpone — niezawodny przepis na wybitny deser
Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym — jak je przygotować?
Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym można przyrządzić z dodatkiem zarówno świeżych, jak i mrożonych owoców. Atut ten sprawia, że smakiem wypieku można rozpieszczać kubki smakowe niezależnie od pory roku. Korzystając jednak z mrożonych truskawek, należy pamiętać, aby przed przystąpieniem do przygotowań rozmrozić owoce, w celu pozbycia się nadmiaru wody. Wykorzystaną w przepisie na ciasto czekoladowe z musem truskawkowym galaretkę, można zastąpić żelatyną. W takim przypadku przed użyciem trzeba ją rozpuścić w kilku łyżkach wody. W celu udekorowania tego fantastycznego deseru rekomendujemy posłużyć się pociętymi w cienkie plasterki truskawkami oraz wiórkami czekoladowymi.