Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym. Takiego deseru jeszcze nie jadłeś

Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym

  • 180 g Cukier
  • 150 g Cukier puder
  • 450 g Truskawki
  • 500 ml Śmietanka 36%
  • 100 ml Woda
  • 200 g Gorzka czekolada
  • 125 g Masło
  • 0.25 Szklanka Mąka pszenna
  • 5 sztuk Jajko
  • 2 łyżki Amaretto
  • 1 opakowanie Galaretka truskawkowa
  • 1 sztuka Sok z cytryny

Przygotowanie

  1. 1

    Do rondelka wlej wodę, likier, dodaj masło oraz czekoladę. Podgrzewaj składniki na palniku o minimalnej mocy, nieustannie je mieszając. Gdy masa stanie się jednolita, ściągnij naczynie z ognia i pozostaw do ostudzenia.

  2. 2

    Żółtka jaj oddziel od białek.

  3. 3

    W misce umieść żółtka wraz z połową cukru i ubijaj składniki do chwili otrzymania jasnej i puszystej masy.

  4. 4

    W drugiej misce ubij białka z pozostałą ilością cukru. Powinny one utworzyć sztywną pianę.

  5. 5

    Piekarnik nagrzej do temperatury 160 st. C. Następnie wyłóż formę arkuszem papieru do pieczenia.

  6. 6

    Do ubitych żółtek dodaj krem czekoladowy i starannie wymieszaj składniki. Następnie dodaj przesianą mąkę pszenną i ponownie wymieszaj masę. Na końcu dodaj również pianę. Wszystkie składniki powinny tworzyć jednolite ciasto. 

  7. 7

    Ciasto czekoladowe przelej do foremki i piecz przez 30 minut w nagrzanym piekarniku. Po tym czasie wyciągnij je z kuchenki i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

  8. 8

    Truskawki starannie umyj, po czym osusz i usuń szypułki. Zmiksuj owoce wraz z sokiem z cytryny na gładkie purée. Następnie przelej płyn do garnuszka, dodaj cukier puder i podgrzewaj na palniku o minimalnej mocy, do chwili rozpuszczenia cukru. 

  9. 9

    Do gorącego płynu dodaj galaretkę i mieszaj do chwili rozpuszczenia. Następnie pozostaw purée do wystudzenia.

  10. 10

    Zimną śmietanę ubij na sztywną pianę, a następnie powoli dodawaj ostudzony mus truskawkowy i delikatnie wymieszaj składniki. Tak przygotowany krem przełóż na ciasto czekoladowe i rozprowadź równomiernie po całej powierzchni wypieku.

     

    Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym do czasu podania przechowuj w lodówce.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też