Tartaletki wytrawne, jakich jeszcze nie próbowałeś

Tartaletki wytrawne z kurczakiem i pieczarkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Tartaletki wytrawne — ciasto

  • 2 Jajko
  • 2 łyżki Zimna woda
  • 130 g Zimne masło
  • 1 szczypta Sól
  • 300 g Mąka pszenna

Tartaletki wytrawne — nadzienie:

  • 100 g Mozzarella
  • 100 g Śmietana 18%
  • 1 sztuka Cebula
  • Zioła prowansalskie
  • 1 łyżka Olej
  • 200 g Pierś z kurczaka
  • 2 Jajko
  • 100 g Pieczarki
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Połącz na stolnicy lub za pomocą malaksera wszystkie składniki na ciasto i mieszaj do momentu, aż utworzy jednolitą masę. Następnie zagniataj je energicznymi ruchami do uzyskania wymaganej konsystencji. 

  2. 2

    Z zagniecionego ciasta uformuj kulę, owiń folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki. 

  3. 3

    Filet z kurczaka i cebulę pokrój w drobną kostkę, a pieczarki w średniej wielkości paski. 

  4. 4

    Rozgrzej olej na patelni i smaż na nim pokrojone warzywa do momentu, aż odparuje woda z pieczarek. Następnie dodaj kurczaka, całość posól i smaż tak długo, aż mięso zmięknie w środku.

  5. 5

    Gotowy farsz zdejmij z patelni i odstaw w chłodne miejsce do wystudzenia.

  6. 6

    Wyjmij ciasto z lodówki i starannie je rozwałkuj na kształt prostokąta. Następnie powycinaj z niego okręgi i wyłóż nimi foremki do tartaletek, nakłuwając spód widelcem. 

  7. 7

    Przygotowane foremki z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C i piecz przez ok.15 minut.

  8. 8

    W międzyczasie połącz w misce: rozmieszane jajka, śmietanę i podsmażone wcześniej pieczarki, cebulę oraz kurczaka. Całość dopraw solą, pieprzem i szczyptą ziół prowansalskich.

  9. 9

    Ser mozzarella zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Podpieczone spody tartaletek wyjmij z piekarnika i wypełnij przygotowaną masą, a wierzch posyp startym serem.

  10. 10

    Obniż temperaturę pieczenia do 180 st. C i ponownie wstaw tartaletki wytrawne do piekarnika — tym razem na ok. 20 minut.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też