Dżem z dyni z galaretką pomarańczową — domowy wyrób bez ulepszaczy

Dżem z dyni z galaretką pomarańczową
Źródło: GettyImages

Składniki

Dżem z dyni z galaretką pomarańczową

  • 400 g Drobny cukier
  • 1.5 kg Jabłko
  • 1 opakowanie galaretka pomarańczowa
  • 2 kg Dynia
  • 1 kawałek Cynamon
  • 0 Goździki
  • 2 łyżeczki Kwasek cytrynowy

Przygotowanie

  1. 1

    Obierz dynię ze skóry, a następnie zetrzyj ją, korzystając z największych oczek. Następnie obierz jabłka ze skóry, pozbądź się gniazd nasiennych, po czym pokrój owoce na niewielkie kawałki.

  2. 2

    Przygotuj duży garnek, w którym będą gotować się składniki na dżem z dyni z galaretką pomarańczową. Umieść w nim pokrojone kawałki jabłek oraz startą dynię, a po chwili dodaj również przyprawy: kawałek cynamonu oraz kilka całych goździków. Następnie dodaj również kwasek cytrynowy. Po chwili do garnka  zacznij wsypywać drobny cukier — ważne jest to, by dodawać go stopniowo. Całość starannie wymieszaj i gotuj na najmniejszym ogniu przez 3 godziny. 

  3. 3

    Znakiem, że dżem z dyni z galaretką pomarańczową jest już uprażony, będą rozgotowane owoce. Powinny się one się rozpaść, a wytworzony w czasie gotowania płyn, całkowicie wyparować. Kiedy tak się stanie, do garnka dodaj całe opakowanie galaretki pomarańczowej. Od tego momentu całość gotuj jeszcze ok. 20 minut. 

  4. 4

    Gotowy, jeszcze gorący dżem z dyni z galaretką pomarańczową umieść w szklanych, wyparzonych słoikach. Naczynia z przetworem szczelnie zakręć i poddaj 15-minotowej pasteryzacji.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też