Zupa gołąbkowa - oryginalna i przepyszna

Zupa gołąbkowa
Źródło: GettyImages

Składniki

Skladniki na zupę gołąbkową

  • 500 g Łopatka wieprzowa
  • 0.5 Główka Biała kapusta
  • 2 sztuki Cebula
  • 3 sztuki Marchewki
  • 1 puszka Pomidor
  • 4 łyżki Koncentrat pomidorowy
  • 2 litry Woda
  • 0.5 Szklanka Ryż
  • 2 łyżki Olej roślinny
  • 2 liście Liście laurowe
  • 4 ziarna Ziele angielskie
  • 2 łyżki Słodka papryka
  • 1 łyżka Sól
  • 1 łyżka Cukier
  • 1 łyżka Majeranek
  • 1 łyżka Pieprz

Przygotowanie

  1. 1

    Pierwszy krok to odpowiednie przygotowanie mięsa. Łopatkę wieprzową należy zmielić w maszynce do mielenia mięsa na końcówce o średniej wielkości oczkach. Alternatywnie zamiast łopatki wieprzowej użyć można szynki lub karkówki.

  2. 2

    Mięso będziemy przesmażać, w tym celu więc należy rozgrzać patelnię o średniej wielkości średnicy i wlać na nią łyżkę oleju i poczekać, aż się rozgrzeje.

  3. 3

    Na patelnię wkładamy zmieloną łopatkę wieprzową i dodajemy przyprawy do mięsa na zupę gołąbkową: paprykę, sól, cukier, pieprz, majeranek – w ilościach podanych w składnikach (proporcje można modyfikować oczywiście w zależności od gustu – kiedy zależy nam na bardziej słonym lub ostrym smaku). Produkty mieszamy bardzo dokładnie na patelni i smażymy na średnim ogniu przez mniej więcej 5 do 7 minut. Kiedy mięso się usmaży odstawiamy je na patelni na bok.

  4. 4

    Do gotowania zupy gołąbkowej dobrze użyć garnka w większej pojemności – na przykład mieszczącej sześć litrów. Na dno wlewamy łyżkę oliwy albo oleju roślinnego i wsypujemy obrane i posiekane cebule. W zależności od smaku, jaki chcemy osiągnąć, cebula może być łagodniejsza (cukrowa) lub ostrzejsza (zwykła lub czosnkowa). Smażymy cebulę pod przykryciem do momentu, kiedy się nie zeszkli, mieszając od czasu do czasu drewnianą łopatką.

  5. 5

    Obieramy i kroimy w małą kostkę wszystkie marchewki i wrzucamy je do garnka, w którym już jest zeszklona cebula.

  6. 6

    Liście kapusty myjemy, usuwamy najtwardsze elementy – głąb i trzony liści, szatkujemy i dodajemy do cebuli i marchewki. Wrzucamy ziele angielskie oraz liście laurowe.

  7. 7

    Garnek zalewamy wodą i przykrywamy pokrywką, zostawiając na średnim gazie do gotowania na kwadrans. Zamiast wody możemy dodać bulion z warzyw.  

  8. 8

    Po 15 minutach dodajemy do garnka puszkę pomidorów oraz ryż (jeśli nie chcemy zupy z dodatkiem ryżu, pomijamy ten etap lub gotujemy ryż osobno i dodajemy ugotowany bezpośrednio na talerz). Ryż oprócz smaku typowego dla gołąbków sprawia, że zupa staje się z czasem bardziej gęsta, a ryż stopniowo się rozpada.

  9. 9

    Ostatni etap to dodanie do garnka mięsa i koncentratu pomidorowego, a już na talerzu natki pietruszki.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też