Zaskakujące ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli dla dzieci

Ciasto z czerwonej fasoli
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na ciasto czekoladowe z fasoli

  • 2 sztuki Banan
  • 4 sztuki Jajko
  • 400 g Czerwona fasola konserwowa
  • 1 tabliczka Gorzka czekolada
  • 1 łyżka Kakao
  • 3 łyżki Orzechy mielone
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 0.25 Szklanka Olej rzepakowy
  • 0.25 Szklanka Cukier kokosowy

Przygotowanie

  1. 1

    Przepis na ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli zaczynamy od roztopienia tabliczki czekolady w kąpieli wodnej. Potrzebny będzie do tego rondelek z wodą i metalowa lub szklana miseczka zanurzona w wodzie do połowy. Do miseczki wrzucamy kawałki czekolady, a pod rondelkiem zapalamy gaz. Stopniowo woda będzie się podgrzewać, a czekolada rozpuszczać. Kiedy czekolada się całkowicie stopi odstawiamy ją do wystudzenia.

  2. 2

    Odcedzamy z zalewy czerwoną fasolę z puszki na sitku po czym przekładamy ją do miski.

  3. 3

    Do miski z fasolą dodajemy dojrzałe banany pocięte na kawałki. Miksujemy oba składniki, blendując je na gładki krem.

  4. 4

    Do zblendowanych bananów i fasoli dodajemy czekoladę, cukier kokosowy, jajka, olej rzepakowy, proszek do pieczenia, mielone orzechy i ponownie blendujemy całość, dokładnie mieszając.

  5. 5

    Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na programie góra/dół.

  6. 6

    Ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli powinno być gotowe w 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika możemy ciasto posypać wiórkami kokosowymi, cukrem pudrem lub płatkami migdałów.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też