Sernik pistacjowy, jakiego jeszcze nie próbowałeś! To deser na każdą okazję

Sernik pistacjowy
Źródło: GettyImages

Składniki

Sernik pistacjowy

  • 1 łyżka Mąka ziemniaczana
  • 50 g Masło
  • 3 sztuki Jajko
  • 125 ml Śmietanka 18%
  • 150 g herbatniki
  • 200 g Pasta pistacjowa
  • 750 g Twaróg sernikowy
  • 120 g Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Dno tortownicy o średnicy ok. 21 cm wyłóż arkuszem papieru do pieczenia.

  2. 2

    Herbatniki pokrusz, wykorzystując do tego celu blender kielichowy. Możesz także umieścić ciasteczka w woreczku strunowym i zgnieść je za pomocą wałka kuchennego. Następnie pokruszone herbatniki przełóż do miski i wymieszaj je z miękkim masłem. Powstałą masą wypełnij równomiernie spód oraz boki tortownicy.

  3. 3

    Piekarnik nagrzej do temperatury 160 st. C. Na dnie kuchenki połóż keksówkę, wypełnioną do połowy wrzącą wodą.

  4. 4

    W misie miksera umieść twaróg, cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Miksuj składniki na małych obrotach, do chwili otrzymania jednolitej masy, bez grudek. Następnie dodaj do kremu jajka w odstępach trwających ok. 30 sekund.

  5. 5

    W niewielkiej misce wymieszaj ze sobą śmietanę wraz z pastą pistacjową. Tak przygotowany krem wlej do masy serowej i delikatnie wymieszaj podane składniki.

  6. 6

    Napełnij tortownicę masą serową, po czym włóż sernik pistacjowy do nagrzanego piekarnika na 70 minut.

  7. 7

    Upieczone ciasto należy pozostawić do całkowitego ostudzenia, a następnie wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. 

     

    Sernik pistacjowy przed podaniem polecamy udekorować bitą śmietaną oraz pokruszonymi pistacjami. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też