Surówka z buraków jak od babci – smak dzieciństwa na twoim stole

Surówka z buraków
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na surówkę z buraków

  • 5 sztuk Buraki
  • 0.25 Sztuka Cebula
  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • 1 łyżka Sok z cytryny
  • 2 sztuki Ogórki kiszone
  • 1 sztuka Papryka czerwona

Przygotowanie

  1. 1

    Pierwszym krokiem w przepisie na surówkę z buraków jest przygotowanie tych warzyw. Naszym zadaniem jest doprowadzenie do tego, żeby były miękkie. W tym celu możemy je ugotować w garnku z wodą, upiec w piekarniku, a potem poczekać aż wystygną i będą nadawały się do obrania.

  2. 2

    Miękkie buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach.

  3. 3

    Cebulę obieramy z łupiny i zbyt twardej warstwy i kroimy w drobną kosteczkę.

  4. 4

    Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, myjemy i kroimy w kostkę.

  5. 5

    Ogórki kiszone także szatkujemy na niewielką kostkę.

  6. 6

    Wszystkie warzywa przekładamy do miski i mieszamy do równomiernego połączenia składników.

  7. 7

    Do surówki dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i łyżkę soku z cytryny. Mieszamy, aby cytryna i oliwa dotarły wszędzie i równomiernie połączyły się z warzywami.

  8. 8

    Surówka z buraków w wersji dla małych dzieci będzie gotowa na tym etapie, ale jeśli chcecie przygotować wersję dla starszych konsumentów, doprawcie surówkę solą i pieprzem.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też