Surówka z buraków jak od babci – smak dzieciństwa na twoim stole
Surówka z buraków to samo zdrowie, ale charakterystyczny ziemny smak, piękny apetyczny kolor i kojarzący się z tradycyjnymi polskimi daniami aromat. Surówkę z buraków można serwować do różnych posiłków i dodatków. Pasuje do kotlecików mielonych, ziemniaków, klusek śląskich, ryb, kopytek. Surówka z buraków to także ważne danie w kalendarzu rozszerzania diety dziecka.
Składniki
Składniki na surówkę z buraków
- 5 sztuk Buraki
- 0.25 Sztuka Cebula
- 2 łyżki Oliwa z oliwek
- 1 łyżka Sok z cytryny
- 2 sztuki Ogórki kiszone
- 1 sztuka Papryka czerwona
Przygotowanie
- 1
Pierwszym krokiem w przepisie na surówkę z buraków jest przygotowanie tych warzyw. Naszym zadaniem jest doprowadzenie do tego, żeby były miękkie. W tym celu możemy je ugotować w garnku z wodą, upiec w piekarniku, a potem poczekać aż wystygną i będą nadawały się do obrania.
- 2
Miękkie buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- 3
Cebulę obieramy z łupiny i zbyt twardej warstwy i kroimy w drobną kosteczkę.
- 4
Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, myjemy i kroimy w kostkę.
- 5
Ogórki kiszone także szatkujemy na niewielką kostkę.
- 6
Wszystkie warzywa przekładamy do miski i mieszamy do równomiernego połączenia składników.
- 7
Do surówki dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i łyżkę soku z cytryny. Mieszamy, aby cytryna i oliwa dotarły wszędzie i równomiernie połączyły się z warzywami.
- 8
Surówka z buraków w wersji dla małych dzieci będzie gotowa na tym etapie, ale jeśli chcecie przygotować wersję dla starszych konsumentów, doprawcie surówkę solą i pieprzem.
Przeczytaj także:
Buraki bardzo słusznie przeżywają swój renesans i stają się popularnym warzywem, które na co dzień ląduje na naszych talerzach. Słusznie, bo surówki i sałatki z buraków są naprawdę nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Buraczki w wersji dla dorosłych zyskały sławę dzięki spektakularnemu carpaccio z gotowanych buraków (ugotowane buraki tnie się na bardzo cienkie plastry i układa na talerzu na wzór carpaccio wołowego). Danie to podaje się dodatkowo z rukolą, można także dodać pokruszony ser feta oraz prażone orzechy włoskie. Jeśli my pokochamy buraki i będziemy się nimi z nieukrywaną przyjemnością zajadać – nie ma innego wyjścia, nasze dzieci też polubią dania z tymi warzywami.
Jakie zalety ma surówka z buraków?
Największą zaletą surówki z buraków jest… burak. To wspaniałe warzywo pełne jest witamin i minerałów, działa przeciwinfekcyjnie i przeciwnowotworowo. Bombą cennych składników są przede wszystkim surowe buraki – podawane w formie soku wyciśniętego z tych warzyw. Gotowane buraczki także są jednak bardzo dobre dla naszego organizmu.
Gotowane lub pieczone buraczki są w naturalny sposób smaczne – słodkawe, przyjemnie chrupiące, o intensywnym kolorze. Można z nich zrobić surówkę lub tarte buraczki podawane na ciepło. W obu przypadkach smakować będą wybornie.
Buraczki podobnie jak marchewka, kalafior czy brokuły to warzywa o charakterystycznym, łatwo rozpoznawalnym i niepowtarzalnym smaku. Warto je docenić, polubić, często jeść i dodawać na przykład do past typu hummus, koktajli warzywno-owocowych czy jako dodatek do kanapek.
Jakie smaki pasują do surówki z buraków?
Jeśli chodzi o przepis na udaną surówkę z buraków, to połączeń może być kilka. Jednym z bardziej popularnych, a co za tym idzie lubianych i uznawanych za klasyczne jest zastawienie tartych na dużych oczkach buraków z kawałeczkami jabłka i cebuli. W innej wersji do wymienionych wyżej warzyw dodaje się jeszcze marchewkę i ogórka kiszonego. Składnikami, które podnoszą walory smakowe buraka jest cytryna i oliwa z oliwek, ale także zioła: natka pietruszki czy mięta.
Z czym jeść surówkę z buraków?
Surówka z buraków daje bardzo dużo możliwości zestawienia udanych połączeń. Jest to bowiem dość uniwersalny i elastyczny smak. Surówka idealnie pasuje do mięs: kotletów mielonych, pieczonego królika, gulaszu, potrawek a także ryb: dorsza, halibuta, łososia (zwłaszcza jeśli wśród składników na surówkę znalazł się także ogórek kiszony, który wyjątkowo dobrze pasuje do rybnych dań).
Buraki stworzą świetne połączenie z ziemniakami (puree, gotowanymi, pieczonymi), ale także z ryżem, kluskami śląskimi i kopytkami. Im kuchnia będzie bliższa typowo polskiej, tym bardziej tego rodzaju surówka będzie pasowała do zestawu.
Jak nauczyć dziecko jeść surówkę z buraków?
Specjaliści podkreślają, że małe dzieci potrzebują oswojenia nowych smaków i adaptacji w ich jedzeniu. Rolą rodzica zaś jest podawanie mu wielokrotnie tego samego dania czy produktu spożywczego, żeby malucha do niego przyzwyczaić. Krokami w poznawaniu i uczeniu się jedzenia nowości jest początkowe odrzucenie danego produktu, przyglądanie mu się, zabawa nim, a w końcu włożenie do buzi i zjedzenie.