Smaczne pulpety w sosie koperkowym. Koniecznie ich spróbuj

Pulpety w sosie koperkowym
Źródło: StockFood

Składniki

Pulpety w sosie koperkowym

  • 1 sztuka Bułka pszenna
  • 1 Jajko
  • 500 g Łopatka wieprzowa
  • 1 litr Bulion warzywny
  • 130 g Śmietanka 30%
  • 3 sztuki Marchew
  • 0.5 Pęczek Koperek
  • 20 g Mąka pszenna
  • 1 łyżeczka Sól
  • 1 łyżeczka Zioła prowansalskie
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Mięso zmiel w maszynce o średnich oczkach.

  2. 2

    Bułkę namocz w wodzie, a po kilku minutach odciśnij ją z nadmiaru płynu i dodaj do miski ze zmielonym mięsem.

  3. 3

    Do mięsa dodaj także sól, pieprz, zioła prowansalskie i 1 jajko. Masę wrabiaj dokładnie, aby stała się jednolita. Następnie uformuj z niej niewielkie kulki, ważące ok. 50 g.

  4. 4

    W garnku zagotuj 1 l bulionu — warzywnego lub drobiowego.

  5. 5

    Marchewki obierz i pokrój w cienkie plasterki, a następnie dodaj do gotującego się bulionu. Utrzymuj wrzenie przez 10 minut.

  6. 6

    Następnie do gotującego się bulionu dodaj uformowane pulpety i gotuj na małej mocy palnika przez ok. 20 minut.

  7. 7

    Śmietankę 30% wymieszaj dokładnie z mąką pszenną, tak, aby nie pozostały w niej żadne grudki. Dodaj do niej kilka łyżeczek bulionu i wymieszaj. Następnie całą mieszaninę wlej do garnka i ostrożnie zamieszaj.

  8. 8

    Koperek drobno posiekaj i dodaj do sosu. Całość doprowadź do wrzenia i ściągnij z ognia. W razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też