Przepis na niesamowity dżem z dyni i pomarańczy
Przepis na przepyszny dżem z dyni i pomarańczy stanie się najbardziej zaskakującą pozycją w Waszej spiżarce. Świetnie sprawdzi się jako wypełnienie do naleśników, dodatek na świeżą chałkę czy inne słodkie pieczywo, ale także jako urozmaicenie smaku tradycyjnego twarogu. Dżem z dyni i pomarańczy nie wymaga pasteryzacji, co czyni go jeszcze łatwiejszym i szybszym w przygotowaniu!
Składniki
Dżem z dyni i pomarańczy
- 1 szklanki Cukier
- 1 sztuka Cytryna
- 4 sztuki Pomarańcza
- 1.5 kg Dynia Hokkaido
Przygotowanie
- 1
Dynię zważ przed jej czyszczeniem. Dokładnie ją umyj, wydrąż gniazdo nasienne i usuń pestki. Dyni hokkaido nie trzeba obierać.
- 2
Po dokładnym oczyszczeniu dynię pokrój w kostkę. Po wykonanych czynnościach powinna ważyć 1100-1200 g.
- 3
Pokrojoną dynię włóż do garnka z grubym dnem. Następnie wyciśnij sok z 4 pomarańczy i zalej nim kawałki dyni. Do garnka dodaj również sok wyciśnięty z cytryny.
- 4
Garnek umieść na najmniejszej mocy palnika, przykryj pokrywką i gotuj ok. 25-30 minut. Gdy kawałki dyni staną się miękkie, wyłącz palnik i przystąp do blendowania dżemu z dyni i pomarańczy.
- 5
Całość zmiksuj na gładko — najlepiej i najwygodniej zrobisz to przy użyciu blendera ręcznego. Miksuj na tyle długo, by uzyskać idealną konsystencję dżemu.
- 6
Do zblendowanego dżemu dodaj cukier. Wsyp szklankę słodzidła i ponownie umieść garnek na palniku, ustawionym na małą moc. Tym razem gotującego się przetworu nie przykrywaj pokrywką i gotuj tak przez kwadrans. Na tym etapie możesz również dodać nasiona wanilii, cynamon lub nawet imbir.
- 7
Przygotuj czyste i wyparzone słoiki. Naczynia polecamy ogrzać, wsadzając je do piekarnika. Wystarczy, że umieścisz je na kilka minut w 100-110 st. C. Ilość słoików zależy od tego, na jakie pojemności postawisz. Najlepiej wykorzystać słoiki o pojemności 200-250 ml — sprawdzą się one świetnie nie tylko na półki spiżarki, ale również jako dodatek do prezentu.
- 8
Jeszcze gorący dżem z dyni i pomarańczy przelej do słoików, mocno je zakręć i odstaw do góry dnem, na 60 minut. Pamiętaj, by nie wlewać dżemu do pełna i zostawić ok. 1-2 cm wolnej przestrzeni.
- 9
Po upływie godziny zakrętki w słoikach powinny się zassać, a dżem będzie gotowy do zjedzenia. Nie wymaga on dodatkowej pasteryzacji, jednak ważne jest, by zakrętki nie były uszkodzone i prawidłowo się zassały. Jeśli tak się nie stanie — dżem z dyni i pomarańczy musisz zapasteryzować. Możesz dokonać tego z użyciem piekarnika lub bardziej klasycznie, umieszczając naczynia z przetworem w garnku z gotującą się wodą. Koniecznie sprawdź inne propozycje na domowe przetwory, których w serwisie Smak.pl nie brakuje.
Zobacz także:
Domowy dżem z dyni i pomarańczy to świetna propozycja dla tych, którzy uwielbiają oryginalne, wyszukane i dość nietuzinkowe smaki. Z powodzeniem zastępuje on inne słodkie przetwory dostępne na sklepowych półkach.
Można stosować go na rozmaite sposoby. Poza najbardziej klasycznymi metodami na wykorzystanie dżemu z dyni i pomarańczy smarowidło świetnie sprawdzi się również jako dodatek do masy na sernik czy nawet ciasta piernikowego. Koniecznie wypróbuj ten przepis, jeśli chcesz uzupełnić swoją spiżarkę o niesamowity przetwór — dżem z dyni i pomarańczy bez wątpienia przypadnie go gustu każdemu domownikowi.
Najpyszniejszy dżem z dyni i pomarańczy — jak urozmaicić podstawową recepturę?
Żeby smak dżemu z dyni i pomarańczy nabrał bardziej wyrazistego smaku, można dodać do niego przyprawy. Świetnie sprawdzą się dodatki, takie jak imbir, mielony cynamon, bądź nasiona wanilii. Domowy przetwór jest doskonały również w podstawowej wersji, dlatego jeśli wykonujesz przepis po raz pierwszy, polecamy spróbować go najpierw w klasycznej formie. Połączenie dyni oraz pomarańczy to gwarancja pysznego smaku, który z pewnością Cię zaskoczy.