Przepis na niesamowity dżem z dyni i pomarańczy

Dżem z dyni i pomarańczy
Źródło: GettyImages

Składniki

Dżem z dyni i pomarańczy

  • 1 szklanki Cukier
  • 1 sztuka Cytryna
  • 4 sztuki Pomarańcza
  • 1.5 kg Dynia Hokkaido

Przygotowanie

  1. 1

    Dynię zważ przed jej czyszczeniem. Dokładnie ją umyj, wydrąż gniazdo nasienne i usuń pestki. Dyni hokkaido nie trzeba obierać. 

  2. 2

    Po dokładnym oczyszczeniu dynię pokrój w kostkę. Po wykonanych czynnościach powinna ważyć 1100-1200 g.

  3. 3

    Pokrojoną dynię włóż do garnka z grubym dnem. Następnie wyciśnij sok z 4 pomarańczy i zalej nim kawałki dyni. Do garnka dodaj również sok wyciśnięty z cytryny.

  4. 4

    Garnek umieść na najmniejszej mocy palnika, przykryj pokrywką i gotuj ok. 25-30 minut. Gdy kawałki dyni staną się miękkie, wyłącz palnik i przystąp do blendowania dżemu z dyni i pomarańczy.

  5. 5

    Całość zmiksuj na gładko — najlepiej i najwygodniej zrobisz to przy użyciu blendera ręcznego. Miksuj na tyle długo, by uzyskać idealną konsystencję dżemu.

  6. 6

    Do zblendowanego dżemu dodaj cukier. Wsyp szklankę słodzidła i ponownie umieść garnek na palniku, ustawionym na małą moc. Tym razem gotującego się przetworu nie przykrywaj pokrywką i gotuj tak przez kwadrans. Na tym etapie możesz również dodać nasiona wanilii, cynamon lub nawet imbir. 

  7. 7

    Przygotuj czyste i wyparzone słoiki. Naczynia polecamy ogrzać, wsadzając je do piekarnika. Wystarczy, że umieścisz je na kilka minut w 100-110 st. C. Ilość słoików zależy od tego, na jakie pojemności postawisz. Najlepiej wykorzystać słoiki o pojemności 200-250 ml — sprawdzą się one świetnie nie tylko na półki spiżarki, ale również jako dodatek do prezentu.

  8. 8

    Jeszcze gorący dżem z dyni i pomarańczy przelej do słoików, mocno je zakręć i odstaw do góry dnem, na 60 minut. Pamiętaj, by nie wlewać dżemu do pełna i zostawić ok. 1-2 cm wolnej przestrzeni.

  9. 9

    Po upływie godziny zakrętki w słoikach powinny się zassać, a dżem będzie gotowy do zjedzenia. Nie wymaga on dodatkowej pasteryzacji, jednak ważne jest, by zakrętki nie były uszkodzone i prawidłowo się zassały. Jeśli tak się nie stanie — dżem z dyni i pomarańczy musisz zapasteryzować. Możesz dokonać tego z użyciem piekarnika lub bardziej klasycznie, umieszczając naczynia z przetworem w garnku z gotującą się wodą. Koniecznie sprawdź inne propozycje na domowe przetwory, których w serwisie Smak.pl nie brakuje.

     

    Zobacz także:

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też