Nalewka z dzikiej róży — pomysł na smaczny i korzystny dla zdrowia trunek

Nalewka z dzikiej róży
Źródło: GettyImages

Składniki

Nalewka z dzikiej róży

  • 100 ml Woda
  • 0.75 Szklanka Cukier
  • 500 ml Wódka
  • 500 g Owoce dzikiej róży

Przygotowanie

  1. 1

    Owoce dzikiej róży starannie umyj, osusz, przełóż do woreczka do mrożenia, a następnie umieść w zamrażarce, najlepiej na całą dobę.

  2. 2

    Po tym czasie rozmroź owoce na sicie i nakłuj za pomocą widelca. Dziką różę przełóż do dużego, wyparzonego i suchego słoika.

  3. 3

    Owoce zalej wódką, słoik szczelnie zamknij i pozostaw w suchym, i chłodnym miejscu na 2 tygodnie. Co kilka dni energicznie potrząsaj słojem w celu wymieszania wszystkich składników.

  4. 4

    Wodę wlej do rondelka, wsyp cukier i podgrzewaj, cały czas mieszając, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie przelej syrop cukrowy do słoika z alkoholem i pozostaw na kolejne 2 tygodnie.

  5. 5

    Zawartość słoika przecedź na drobnym sitku lub przez gazę. Nalewkę z dzikiej róży przelej ponownie do słoika i odstaw na następne 2 miesiące.

  6. 6

    Tak przygotowana nalewka z dzikiej róży jest już gotowa do spożycia i można ją przelać do mniejszych butelek. Jeżeli chcesz, aby stała się całkowicie klarowna, nalewkę należy ponownie przelać przez gazę.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też