Domowe chipsy z ziemniaków — rewelacyjna przekąska dla całej rodziny

Domowe chipsy z ziemniaków
Źródło: GettyImages

Składniki

Domowe chipsy

  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • 4 sztuki Ziemniaki
  • Sól morska
  • 1 łyżka Tymianek

Przygotowanie

  1. 1

    Ziemniaki dokładnie wyszoruj szczoteczką lub druciakiem pod bieżącą wodą. Osusz i pokrój warzywa na plasterki o grubości 1 mm. Możesz tego dokonać przy użyciu malaksera, mandoliny lub specjalnej tarki do warzyw. Wszystkie plasterki powinny być tej samej grubości. 

  2. 2

    Pokrojone ziemniaki posyp solą morską, tymiankiem i wysmaruj w oliwie z oliwek lub roztopionym maśle. Kawałki warzyw ułóż jeden obok drugiego na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mogą zachodzić na siebie częściowo, ale wyłącznie brzegami.

  3. 3

    Ziemniaki pokrojone w plasterki o grubości 1 mm piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 st. C przez ok. 7-10 minut.  Obserwuj je podczas pieczenia i wyciągnij dopiero w momencie, gdy odpowiednio się zarumienią. Po upieczeniu odczekaj kilka minut — domowe chipsy powinny nabrać charakterystycznej chrupkości. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też