Chlebek dyniowy — rewelacyjny przepis na jesienny wypiek

Chlebek dyniowy
Źródło: GettyImages

Składniki

Chlebek dyniowy

  • 1 szklanki Purée z dyni
  • 1 łyżeczka Mielony cynamon
  • 1 łyżeczka Soda oczyszczona
  • 280 g Mąka pszenna
  • 0.5 Łyżeczka Gałka muszkatołowa
  • 0.5 Szklanka Olej kokosowy
  • 0.25 Łyżeczka Mielone goździki
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 0.5 Łyżeczka Imbir mielony
  • 2 Jajko
  • 150 g Cukier trzcinowy

Przygotowanie

  1. 1

    W większym naczyniu połącz suche produkty. Wsyp do niego mąkę pszenną, mielony cynamon, goździki, sodę oczyszczoną, sól oraz gałkę muszkatołową.

  2. 2

    Do oddzielnego naczynia dodaj olej kokosowy, jajka szklankę puree z dyni i cukier trzcinowy.

  3. 3

    Zawartość obydwu misek połącz w jednolite ciasto, mieszając składniki za pomocą łyżki. W przypadku uzyskania zbyt gęstej konsystencji do masy na chlebek dyniowy dodaj odrobinę wody.

  4. 4

    Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C, wybierając tryb pieczenia góra-dół.

  5. 5

    Przygotuj keksówkę, w której będzie się piekł chlebek dyniowy. Do przygotowania przepisu należy przygotować formę o długości ok. 25 cm. Keksówkę posmaruj odrobiną masła i posyp bułką tartą. Następnie przełóż do niej całe ciasto, a jego wierzch oprósz brązowym cukrem.

  6. 6

    Chlebek dyniowy piecz ok. 50 minut. Aby upewnić się, że wypiek upiekł się nie tylko z zewnątrz, ale i w środku, przed wyciągnięciem ciasta zanurz w nim drewniany patyczek. Jeżeli po wyjęciu jest czysty i suchy, chlebek dyniowy jest gotowy.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też