Chlebek dyniowy — rewelacyjny przepis na jesienny wypiek
Chlebek dyniowy jest przykładem przepisu, do którego zrobienia nie potrzeba zaopatrywania się w specjalne sprzęty kuchenne czy inne akcesoria do pieczenia. Słynny pumpkin bread przygotować można, bez użycia miksera, łącząc wszystkie składniki, za pomocą zwykłej łyżki. Chlebek dyniowy wyróżnia korzenny smak, który wypełnia cały dom podczas oczekiwania na wypiek. To absolutny klasyk, który powinien gościć na Twoim stole każdej jesieni.
Składniki
Chlebek dyniowy
- 1 szklanki Purée z dyni
- 1 łyżeczka Mielony cynamon
- 1 łyżeczka Soda oczyszczona
- 280 g Mąka pszenna
- 0.5 Łyżeczka Gałka muszkatołowa
- 0.5 Szklanka Olej kokosowy
- 0.25 Łyżeczka Mielone goździki
- 0.5 Łyżeczka Sól
- 0.5 Łyżeczka Imbir mielony
- 2 Jajko
- 150 g Cukier trzcinowy
Przygotowanie
- 1
W większym naczyniu połącz suche produkty. Wsyp do niego mąkę pszenną, mielony cynamon, goździki, sodę oczyszczoną, sól oraz gałkę muszkatołową.
- 2
Do oddzielnego naczynia dodaj olej kokosowy, jajka szklankę puree z dyni i cukier trzcinowy.
- 3
Zawartość obydwu misek połącz w jednolite ciasto, mieszając składniki za pomocą łyżki. W przypadku uzyskania zbyt gęstej konsystencji do masy na chlebek dyniowy dodaj odrobinę wody.
- 4
Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C, wybierając tryb pieczenia góra-dół.
- 5
Przygotuj keksówkę, w której będzie się piekł chlebek dyniowy. Do przygotowania przepisu należy przygotować formę o długości ok. 25 cm. Keksówkę posmaruj odrobiną masła i posyp bułką tartą. Następnie przełóż do niej całe ciasto, a jego wierzch oprósz brązowym cukrem.
- 6
Chlebek dyniowy piecz ok. 50 minut. Aby upewnić się, że wypiek upiekł się nie tylko z zewnątrz, ale i w środku, przed wyciągnięciem ciasta zanurz w nim drewniany patyczek. Jeżeli po wyjęciu jest czysty i suchy, chlebek dyniowy jest gotowy.
Zobacz także:
Chlebek dyniowy na słodko to tradycyjny wypiek amerykański, który szykowany jest jesienią. Nie ma on za dużo wspólnego ze znanym nam pieczywem, tak samo z resztą jak lubiany przez wielu chlebek bananowy. Pumpkin bread pieczony jest w podłużnej keksówce i posiada charakterystyczny korzenny smak, który wprowadza do domu przytulną atmosferę, zwiastującą zbliżające się powoli święta Bożego Narodzenia. Przepis na wilgotny chlebek dyniowy to doskonała propozycja dla fanów dyni. Połączony z gorącą kawą lub rozgrzewającą herbatą wypiek stanowią razem idealny duet, zwłaszcza na chłodne jesienne wieczory z książką lub dobrym filmem.
Z czym podawać chlebek dyniowy? Sprawdzone połączenia
Kromeczki chlebka dyniowego można podawać samodzielnie, bez zbędnych dodatków. Wypiek doskonale smakuje z kawą lub gorącą herbatą. To idealne połączenie na chłodne wieczory. Świetnym pomysłem może okazać się ponadto posmarowanie chlebka dyniowego ulubionym smarowidłem — dżemem, kremem czekoladowym, masłem orzechowym, jogurtem lub pastą twarożkowo-bananową. W takiej wersji ciasto dyniowe może zastąpić drugie śniadanie lub podwieczorek.
Chlebek dyniowy — jak urozmaicić przepis?
Chlebek dyniowy wykonany z poniższego przepisu to klasyka sama w sobie. Jest aromatyczny i wilgotny w środku, dlatego bez trudu zastąpić może niejeden deser czy posiłek na słodko. Podany z filiżanką gorącej kawy potrafi poprawić humor nawet w najpochmurniejszy dzień. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni i nie potrafisz powstrzymać się przed dopasowywaniem przepisu do własnych upodobań kulinarnych, nic nie stoi na przeszkodzie, by delikatnie urozmaicić podstawową recepturę na chlebek dyniowy.
Zobacz także: Puszyste ciasto dyniowe, doskonałe na chłodniejsze wieczory
Polecanym dodatkiem, który nada wypiekowi jeszcze więcej uroku, jest wrzucenie do masy posiekanych orzechów. Inną możliwością, jest urozmaicenie przepisu poprzez dodanie do niego kawałków gorzkiej czekolady.