Pasztet drobiowy – obowiązkowa pozycja na świąteczny stół

Pasztet drobiowy
Źródło: GettyImages

Składniki

Składniki na ok. 2 kg pasztetu

  • 4 sztuki Udko z kurczaka
  • 600 g Pierś z kurczaka
  • 300 g Wątróbka drobiowa
  • 200 g
  • 1 sztuka Marchew
  • 1 sztuka Pietruszka
  • 1 łyżka Lubczyk
  • 1 łyżka Sól
  • 3 Szczypty Pieprz
  • 5 sztuk Jajko
  • 1 łyżeczka Mielona papryka czerwona
  • 1 Szczypta Gałka muszkatołowa
  • 1 Szczypta ostra papryka
  • 4 łyżki Smalec
  • 2 łyżki Suszona żurawina
  • 3 sztuki Liście laurowe
  • 5 sztuk Ziele angielskie
  • 2 łyżki Masło
  • 2 łyżki Bułka tarta
  • 2 łyżki Płatki migdałowe

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotowanie pasztetu drobiowego:

    Mięso z kurczaka wraz z wątróbką i sercami włóż do garnka i zalej zimną wodą. Dodaj sól, ziele angielskie, liście laurowe, obraną marchewkę oraz pietruszkę i gotuj na małym ogniu przez 90 minut. Po tym czasie odstaw mięso do wystygnięcia.

  2. 2

    Wyjmij pietruszkę i marchewkę. Mięso oddziel od kości, wyjmij ew. chrząstki.

  3. 3

    Warzywa i mięso zmiel maszynką dwukrotnie, dzięki temu pasztet będzie delikatny.

  4. 4

    Żurawinę zalej wrzątkiem odstaw na 5 minut i odcedź.

  5. 5

    Do zmielonego mięsa dodaj jajka, pieprz, gałkę muszkatołową, lubczyk, papryki mielone oraz smalec i wymieszaj składniki. Do masy dolej 2 szklanki wywaru, w którym gotowało się mięso. Dopraw masę lubczykiem, dodaj żurawinę i wymieszaj.

  6. 6

    2 podłużne forki wyłóż papierem do podłużnym, posmaruj małem. Przełóż pasztet do foremek, wierzch posyp bułką tartą i migdałami. 

  7. 7

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też