Pasztet drobiowy – obowiązkowa pozycja na świąteczny stół
Sprawdzony przepis na domowy pasztet drobiowy z dodatkiem warzyw oraz wątróbki. Przepis na pasztet drobiowy pochodzi od gospodyni wiejskiej, która od lat robi go na świąteczny stół. Zobacz jak zrobić delikatny pasztet drobiowy z żurawiną.
Składniki
Składniki na ok. 2 kg pasztetu
- 4 sztuki Udko z kurczaka
- 600 g Pierś z kurczaka
- 300 g Wątróbka drobiowa
- 200 g
- 1 sztuka Marchew
- 1 sztuka Pietruszka
- 1 łyżka Lubczyk
- 1 łyżka Sól
- 3 Szczypty Pieprz
- 5 sztuk Jajko
- 1 łyżeczka Mielona papryka czerwona
- 1 Szczypta Gałka muszkatołowa
- 1 Szczypta ostra papryka
- 4 łyżki Smalec
- 2 łyżki Suszona żurawina
- 3 sztuki Liście laurowe
- 5 sztuk Ziele angielskie
- 2 łyżki Masło
- 2 łyżki Bułka tarta
- 2 łyżki Płatki migdałowe
Przygotowanie
- 1
Przygotowanie pasztetu drobiowego:
Mięso z kurczaka wraz z wątróbką i sercami włóż do garnka i zalej zimną wodą. Dodaj sól, ziele angielskie, liście laurowe, obraną marchewkę oraz pietruszkę i gotuj na małym ogniu przez 90 minut. Po tym czasie odstaw mięso do wystygnięcia.
- 2
Wyjmij pietruszkę i marchewkę. Mięso oddziel od kości, wyjmij ew. chrząstki.
- 3
Warzywa i mięso zmiel maszynką dwukrotnie, dzięki temu pasztet będzie delikatny.
- 4
Żurawinę zalej wrzątkiem odstaw na 5 minut i odcedź.
- 5
Do zmielonego mięsa dodaj jajka, pieprz, gałkę muszkatołową, lubczyk, papryki mielone oraz smalec i wymieszaj składniki. Do masy dolej 2 szklanki wywaru, w którym gotowało się mięso. Dopraw masę lubczykiem, dodaj żurawinę i wymieszaj.
- 6
2 podłużne forki wyłóż papierem do podłużnym, posmaruj małem. Przełóż pasztet do foremek, wierzch posyp bułką tartą i migdałami.
- 7
Nagrzej piekarnik do 190 stopni, pasztet piecz przez 90 minut. Wyjmij i wystudź.
Zobacz także:
Dlaczego pasztet kruszy się przy krojeniu?
Pasztet powinien być jednolity i zbity, ale czasami kruszy się w czasie krojenia. Dlaczego? Najczęstszą przyczyną jest zły dobór składników. Jeśli chcesz mieć zwarty pasztet, sięgnij po różne części mięsa, najlepiej jak jeden z nich jest tłusty – jeśli nie jest, należy dodać do pasztetu smalec. Do pasztetu trzeba dodać wywar z mięsa w ilości którą podaje przepis. Kolejną przyczyną mogą być złe proporcje składników. Mięso to główny składnik pasztetu i powinno stanowić ¾ masy, ważnym składnikiem są jajka (do 2 kg. pasztetu należy dodać minimum 4 jajka).
Jak doprawić pasztet drobiowy?
Mięso drobiowe jest delikatne w smaku, dlatego też pasztet drobiowy należy dobrze doprawić. Idealnymi przyprawami do pasztetu będą: lubczyk, tymianek, rozmaryn, mielona papryka, suszony czosnek no i oczywiście sól oraz pieprz. Cześć gospodyń dodaje do pasztetu też smażoną na złoto cebulę.
Z czym podać pasztet drobiowy?
Pasztet drobiowy sprawdzi się jako przekąska lub smarowidło do pieczywa. Najczęściej podaje się go w formie grubych plastrów (przed krojeniem dokładnie wystudź pasztet) w towarzystwie chrzanu, żurawiny oraz pieczywa. Pasztet można także wykorzystać jako farsz do pierogów i naleśników.