Najlepszy kompot z suszu – przepis babci

Kompot z suszu
Źródło: GettyImages

Składniki

Kompot z suszu

  • 1 sztuka Pomarańcza
  • 50 g Suszona żurawina
  • 100 g Suszone jabłka
  • 80 g Suszone śliwki
  • 50 g Wędzone jabłka
  • 0.5 Sztuka Cytryna
  • 7 sztuk Goździki
  • 3 litry Woda
  • 1 laska Cynamon
  • 100 g Wędzona gruszka
  • 100 g Suszona morela

Przygotowanie

  1. 1

    Wszystkie suszone owoce włóż do dużego garnka i zalej je zimną wodą, całość przemieszaj i wylej wodę do zlewu. Czynności te powtórz dwukrotnie.

  2. 2

    Nalej do garnka z owocami 3 l wody i przykryj go pokrywką. Pozostaw naczynie na 12 godzin w temperaturze pokojowej, aby składniki się namoczyły i napęczniały.

  3. 3

    Po tym czasie dodaj do garnka goździki oraz laskę cynamonu i doprowadź do wrzenia. Kompot z suszu gotuj przez 30 minut na minimalnej mocy palnika. 

  4. 4

    Następnie dodaj również świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz pomarańczy.

  5. 5

    Kompot z suszu gotuj przez kolejne 10 minut. Po tym czasie przecedź go do dzbanka i podawaj. 

  6. 6

    Owoce pozostałe po gotowaniu kompotu z suszu stanowią świetną przekąskę i można je serwować wraz z napojem na wigilijnym stole. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też