Polędwiczki z kurczaka w sosie serowym — niezastąpiony przepis na rodzinny obiad

Polędwiczki z kurczaka
Źródło: GettyImages

Składniki

Polędwiczki z kurczaka

  • 1 sztuka Liście laurowe
  • 2 łyżki Olej rzepakowy
  • 6 sztuk Polędwiczki z kurczaka
  • 0.5 Szklanka Gorąca woda
  • 1 Szczypta Sól
  • 2 ziarna Ziele angielskie
  • 0.75 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
  • 3 łyżki Serek topiony
  • 2 łyżeczki Mąka pszenna
  • 1 łyżeczka Słodka papryka czerwona

Przygotowanie

  1. 1

    Polędwiczki z kurczaka starannie umyj, następnie osusz kawałkiem ręcznika papierowego i umieść w misce. Do mięsa dodaj słodką paprykę w proszku, czarny pieprz mielony, sól, a następnie dokładnie wymieszaj. Gdy polędwiczki będą już równomiernie obtoczone w przyprawach, oprósz je mąką pszenną i ponownie wymieszaj całość.

  2. 2

    Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, a następnie dodaj zamarynowane polędwiczki. Kawałki mięsa smaż do chwili zarumienienia, po czym wlej gorącą wodę i dodaj serek topiony. Podgrzewaj sos do chwili rozpuszczenia serka, a następnie dopraw danie zielem angielskim i liściem laurowym. Duś polędwiczki z kurczaka pod przykryciem do miękkości mięsa. 

  3. 3

    Gdy polędwiczki z kurczaka będą miękkie dopraw sos do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym.

     

    Danie warto serwować w towarzystwie ryżu oraz surówki z białej kapusty. Polędwiczki z kurczaka należy podawać na ciepło — właśnie wtedy sos będzie idealnie kremowy. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też