Domowe burgery — przysmak rodem z amerykańskiej restauracji

Burger domowy
Źródło: StockFood

Składniki

  • 10 sztuk Bułki do burgerów
  • 700 g Mięso mielone wołowe
  • 1 Jajko
  • 2 ząbki Czosnek
  • 1 łyżeczka Przyprawa do mięsa mielonego
  • 1 szczypta Sól
  • 1 szczypta Pieprz
  • 2 łyżki Bułka tarta
  • 100 g ser halloumi
  • Sałata lodowa
  • 0.5 Sztuka Ogórek zielony
  • 2 sztuki Pomidor
  • 0 Majonez

Przygotowanie

  1. 1

    Mielone mięso wołowe połącz z przyprawami (solą, pieprzem, przyprawą do mielonego mięsa oraz czosnkiem, przeciśniętym przez praskę), a następnie dodaj również 1 jajko i bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszaj. Z mięsnej masy zacznij formować w dłoniach kotlety i smaż je na odrobinie oleju, aż będą gotowe w środku. Kotlety na domowe burgery można również przygotować na grillu, bez dodatku tłuszczu.

  2. 2

    W międzyczasie przekrój hamburgerowe bułki na pół i przygotuj pozostałe składniki. Pomidory i ogórki starannie umyj i pokrój w cienkie plastry. Sałatę lodową porwij na listki i dokładnie je umyj, po czym osusz, używając ręcznika papierowego.

  3. 3

    Ser Halloumi pokrój w plastry i lekko podsmaż na patelni grillowej.

  4. 4

    Dolną połówkę bułki posmaruj odrobiną majonezu (lub innego sosu), następnie połóż listek sałaty lodowej, a na nią usmażone mięso wołowe. Kolejnym krokiem jest nakładanie pozostałych składników: plasterków pomidora, zielonego ogórka oraz podsmażonego sera Halloumi. Domowe burgery polej ulubionym sosem i pokryj drugą połówką bułki. Amerykański specjał podawaj z ulubionymi dodatkami, np. sałatką colesław lub frytkami z batatów.

     

    Wypróbuj także przepis na kanapkę z pulled pork — szarpaną wieprzowiną w bułce.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też