Najsmaczniejsze pulpety w sosie pomidorowym — doskonały posiłek dla całej rodziny

Pulpety w sosie pomidorowym
Źródło: StockFood

Składniki

Pulpety w sosie pomidorowym

  • 500 g Mięso mielone wieprzowo-wołowe
  • 1 Jajko
  • 2 ząbki Czosnek
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 łyżeczka Mielona papryka czerwona
  • 1 łyżeczka Zioła prowansalskie
  • 10 ml Sos sojowy
  • 3 łyżki Bułka tarta
  • 20 ml Oliwa z oliwek
  • 1 łyżka Masło
  • 350 ml Passata pomidorowa
  • 0.5 Szklanka Bulion drobiowy
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

  2. 2

    Na patelni rozgrzej 10 ml oliwy, dodaj pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Składniki smaż do momentu zeszklenia się cebuli. Następnie na patelnię dodaj 1 łyżkę masła, paprykę w proszku oraz zioła prowansalskie. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Tak przygotowane składniki zmiel razem z mięsem.

  3. 3

    Mięso zmielone razem ze smażoną cebulą przełóż do miski. Do składników dodaj bułkę tartą, jajko, sos sojowy, a całość dopraw solą oraz pieprzem. Następnie rękoma bardzo dokładnie wyrabiaj masę na pulpeciki. Z mieszanki mięsnej uformuj nieduże pulpeciki — najlepiej o podobnej wielkości.

  4. 4

    Na patelnię wlej pozostałą oliwę i ją rozgrzej. Smaż na niej pulpeciki  z każdej strony, aż do momentu zarumienienia.

  5. 5

    Pulpeciki zalej gorącym bulionem i gotuj pod przykryciem przez ok. 8 minut.

  6. 6

    Teraz dodaj passatę pomidorową i zwiększ moc palnika. Kiedy sos zacznie się gotować, zmniejsz nieco ogień i podgrzewaj pulpety z sosem pomidorowym jeszcze ok. 15 minut, regularnie mieszając zawartość patelni.

  7. 7

    W razie potrzeby sos dopraw do smaku, dodając więcej soli i pieprzu. Jeżeli natomiast wyszedł zbyt kwaśny, smak można zniwelować,  wsypując do sosu pomidorowego odrobinę cukru.

  8. 8

    Przepis na pulpeciki mięsne możesz także połączyć z innym dodatkiem, np. sosem pieczarkowym.

     

    Wypróbuj także przepis na pulpety w aromatycznym sosie kokosowym.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też