Najsmaczniejsze pulpety w sosie pomidorowym — doskonały posiłek dla całej rodziny
Pulpety w sosie pomidorowym to jeden z tych przepisów, które kojarzyć się mogą z dzieciństwem. Delikatne mięsne kuleczki, zanurzone w lekko kwaskowatym sosie pomidorowym to pyszna propozycja na obiad dla całej rodziny. Pulpety w sosie pomidorowym smakują jak u babci — aksamitny sos i soczyste klopsiki to pomysł na posiłek, który usatysfakcjonuje zarówno małych, jak i tych starszych łasuchów.
Składniki
Pulpety w sosie pomidorowym
- 500 g Mięso mielone wieprzowo-wołowe
- 1 Jajko
- 2 ząbki Czosnek
- 1 sztuka Cebula
- 1 łyżeczka Mielona papryka czerwona
- 1 łyżeczka Zioła prowansalskie
- 10 ml Sos sojowy
- 3 łyżki Bułka tarta
- 20 ml Oliwa z oliwek
- 1 łyżka Masło
- 350 ml Passata pomidorowa
- 0.5 Szklanka Bulion drobiowy
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- 2
Na patelni rozgrzej 10 ml oliwy, dodaj pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Składniki smaż do momentu zeszklenia się cebuli. Następnie na patelnię dodaj 1 łyżkę masła, paprykę w proszku oraz zioła prowansalskie. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Tak przygotowane składniki zmiel razem z mięsem.
- 3
Mięso zmielone razem ze smażoną cebulą przełóż do miski. Do składników dodaj bułkę tartą, jajko, sos sojowy, a całość dopraw solą oraz pieprzem. Następnie rękoma bardzo dokładnie wyrabiaj masę na pulpeciki. Z mieszanki mięsnej uformuj nieduże pulpeciki — najlepiej o podobnej wielkości.
- 4
Na patelnię wlej pozostałą oliwę i ją rozgrzej. Smaż na niej pulpeciki z każdej strony, aż do momentu zarumienienia.
- 5
Pulpeciki zalej gorącym bulionem i gotuj pod przykryciem przez ok. 8 minut.
- 6
Teraz dodaj passatę pomidorową i zwiększ moc palnika. Kiedy sos zacznie się gotować, zmniejsz nieco ogień i podgrzewaj pulpety z sosem pomidorowym jeszcze ok. 15 minut, regularnie mieszając zawartość patelni.
- 7
W razie potrzeby sos dopraw do smaku, dodając więcej soli i pieprzu. Jeżeli natomiast wyszedł zbyt kwaśny, smak można zniwelować, wsypując do sosu pomidorowego odrobinę cukru.
- 8
Przepis na pulpeciki mięsne możesz także połączyć z innym dodatkiem, np. sosem pieczarkowym.
Wypróbuj także przepis na pulpety w aromatycznym sosie kokosowym.
Pulpety w sosie pomidorowym to przepis idealny. Obiad nadaje się dla całej rodziny, jednak zwłaszcza młodsi domownicy docenią ich kształt i formę podania posiłku. Dobierając do niego odpowiednie dodatki, stworzyć można zbilansowane danie, bardzo łatwe do przygotowania. Warto wykorzystać ten fakt i przystąpić do przyrządzania pulpetów w sosie pomidorowym wspólnie z pomocą pociech.
Jakie mięso wybrać do przygotowania pulpetów w sosie pomidorowym jak u babci?
Pulpety są bardzo łatwe w przygotowaniu. Należy jednak wystrzegać się kilku błędów, które mogą spowodować, że z pozoru łatwy przepis okaże się kulinarnym fiaskiem. Do takich należą z pewnością pulpety, które wychodzą zbyt luźne i rozpadające się podczas gotowania, bądź zbyt zbite, czy nawet za suche. Można temu jednak łatwo zapobiec, wybierając odpowiednie mięso.
Soczyste i miękkie pulpety w sosie pomidorowym będą zasługą zdecydowanie się na wykorzystanie w przepisie dość tłustego mięsa. Warto pamiętać, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, co wpłynie wyraźnie na smakowitość pulpetów. Do wykonania najlepszych pulpetów w sosie pomidorowym najlepiej sprawdzi się mięso wieprzowe, wołowe lub mieszanka obydwu wymienionych mięs. W przypadku, kiedy decydujesz się na przygotowanie posiłku dla najmłodszych pociech, najodpowiedniejszym wyborem okaże się bez dwóch zdań mięso z piersi kurczaka lub indyka.
Jak podawać pulpety w sosie pomidorowym?
Pulpety w sosie pomidorowym pasują do wielu dań. Pierwszą propozycją ich serwowania jest potraktowanie posiłku jako dodatek do makaronu. W takim zestawianiu specjał mięsny idealnie smakuje posypany tartym serem, który po rozpuszczeniu się na jeszcze ciepłych kuleczkach mięsnych, staje się apetycznie ciągnący. Pulpety w sosie pomidorowym można podawać także z kaszą, np. pęczak, czy kaszą gryczaną. Należy wówczas pamiętać o dodatku warzywnym, którym może okazać się kultowa już sałatka Colesław, czy surówka z czerwonej kapusty.