Przepis na klasyczny jabłecznik, który przypomni Ci dzieciństwo

Jabłecznik na kruchym spodzie
Źródło: GettyImages

Składniki

Jabłecznik na kruchym spodzie

  • 250 g Masło
  • 300 g Mąka pszenna
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 1 Jajko
  • 3 łyżki Cukier
  • 2 łyżeczki Cukier wanilinowy
  • 1.5 kg Jabłko
  • 2 łyżki Cukier
  • 1 łyżeczka Mielony cynamon

Przygotowanie

  1. 1

    Mąkę pszenną, cukier wanilinowy, cukier, masło pokrojone na mniejsze kawałki, jajka i proszek do pieczenia zagniataj do otrzymania jednolitego ciasta. Otrzymaną masę uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki.

  2. 2

    Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Pokrojone owoce wymieszaj z cukrem oraz cynamonem i smaż do momentu otrzymania konsystencji musu.

  3. 3

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  4. 4

    Kwadratową formę o wymiarach 24 × 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie połową ciasta wyklej dno formy.

  5. 5

    Na ciasto wyłóż mus jabłkowy. Z pozostałej masy na jabłecznik odrywaj małe kawałki i układaj je ściśle na wierzchu ciasta.

  6. 6

    Jabłecznik na kruchym spodzie piecz przez 50-60 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Gotowy deser pozostaw do wystygnięcia, a wierzch posyp cukrem pudrem.

    Jeśli jesteś fanem wypieków z owocami, koniecznie wypróbuj przepis na szybkie ciasto z jabłkami.

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też