Piernik z powidłami śliwkowymi — absolutny must have na Boże Narodzenie

Piernik z powidłami śliwkowymi
Źródło: GettyImages

Składniki

Piernik z powidłami śliwkowymi

  • 3 szklanek Mąka pszenna
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 2 łyżki Kakao
  • 20 g Przyprawa do piernika
  • 1 szklanki Cukier
  • 1.5 łyżeczka Soda oczyszczona
  • 2 łyżki Miód
  • 1 szklanki powidła śliwkowe
  • 1 szklanki Mleko
  • 3 sztuki Jajko
  • 12 łyżek Olej

Polewa czekoladowa

  • 100 g Czekolada deserowa
  • 50 ml Mleko
  • 50 g Masło

Przygotowanie

  1. 1

    Do miski dodaj wszystkie mokre składniki, tj. miód, powidła śliwkowe, olej, mleko oraz jajka. Następnie zmiksuj je na gładką masę. 

  2. 2

    W oddzielnym naczyniu połącz suche produkty. Wsyp do niego mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, kakao oraz cukier i delikatnie wymieszaj składniki za pomocą łyżki. 

  3. 3

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 st. C i przygotuj formę o wymiarach 12 × 25 cm, w której będzie piekł się piernik z powidłami śliwkowymi. Brytfankę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. 

  4. 4

    Do miski z mokrymi składnikami wmieszaj mieszankę suchych. Całość miksuj, aż do połączenia wszystkich produktów w jednolitą masę. 

  5. 5

    Piernik z powidłami śliwkowymi przełóż do przygotowanej formy i piecz przez 40 minut.

  6. 6

    W międzyczasie przygotuj polewę czekoladową. Do garnka dodaj masło i wlej mleko. Składniki podgrzewaj aż do ich połączenia, a następnie dodaj czekoladę deserową, połamaną na mniejsze kawałki. Całość mieszaj, aż do rozpuszczenia czekolady. Gotową polewą posmaruj wierzch oraz boki upieczonego piernika z powidłami. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też