Lukier do pierników gotowy w dwóch krokach. Przepis jest bardzo prosty

Lukier do pierników
Źródło: GettyImages

Składniki

Lukier do pierników

  • 1 sztuka Cytryna
  • 3 łyżki Woda
  • Olejek waniliowy
  • 30 dag Cukier puder

Przygotowanie

  1. 1

    Z dojrzałej cytryny wyciśnij sok, tak, aby uzyskać 3 łyżki płynu. Jeżeli wraz z sokiem przedostały się drobne pestki, wyciągnij je za pomocą łyżeczki. 

  2. 2

    Do soku z cytryny dodaj cukier puder oraz wodę. Całość mieszaj aż do momentu otrzymania jednolitej konsystencji. Kiedy to nastąpi, do mieszanki dodaj również olejek waniliowy i raz jeszcze wymieszaj podane składniki. By zagęścić lukier, wystarczy dodać więcej cukru pudru,  dlatego, jeżeli obawiasz się, że polewa wyszła zbyt rzadka, uwzględnij w przepisie nieco więcej tego słodzidła. 



    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też