Krewetki smażone z czosnkiem i natką pietruszki
Krewetki smażone z czosnkiem z dodatkiem masła, białego wina i natki pietruszki posmakują każdemu. Danie jest proste w przygotowaniu, ale aby było smaczne trzeba trzymać się pewnych zasad przygotowania. Zobacz, jak zrobić delikatne i wyraziste w smaku smażone krewetki. Dzielimy się sprawdzonym przepisem.
Składniki
Krewetki smażone przepis
- 500 g Krewetki
- 4 ząbki Czosnek
- 0.5 Sztuka Papryczka chili
- 0.5 Sztuka Natka pietruszki
- 2 łyżki Masło
- 1 sztuka Cebula
- 1 Szczypta Sól
- 3 łyżki Mleko kokosowe
- 50 ml Białe wytrawne wino
Przygotowanie
- 1
Odmroź krewetki. Delikatnie osusz za pomocą ręcznika papierowego. Cebulę, czosnek i ostrą papryczkę obierz i posiekaj w drobną kostkę.
- 2
Patelnię rozgrzej, dodaj masło i podsmaż cebulę na małym ogniu. Dodaj czosnek, sól i połowę przygotowanej porcji papryczki. Wymieszaj i smaż przez 30 sekund.
- 3
Na patelnię włóż krewetki, wlej mleczko kokosowe, wymieszaj. Smaż po 30 sekund z każdej strony. Zwiększ gaz, wlej wino, dodaj pokrojoną natkę pietruszki i duś krewetki przez minutę. Jeśli uznasz, że danie jest zbyt łagodne, dodaj pozostałą papryczkę.
Zobacz także:
- Przepis na domowe chipsy. Zdrowsza wersja kultowej przekąski
- Antipasti — włoskie przekąski, które uświetnią Twoją imprezę
- Puszyste mini pizze z różnymi dodatkami
Jakie krewetki do smażenia?
Krewetki to główny składnik dania, dlatego też należy wybrać produkt sprawdzonej marki. Do smażenia nadają się zarówno krewetki mrożone, jak i surowe. Niezależnie od tego, po jakie krewetki sięgniesz pamiętaj, aby przed włożeniem na patelnię osuszyć je ręcznikiem papierowym. Możesz kupić także świeże, całe krewetki i obrać je we własnym zakresie.
Dlaczego krewetki po usmażeniu są gumowe?
Najczęstszą przyczyną “gumowych krewetek” jest zbyt długa obróbka cieplna. Jeśli nie masz doświadczenia, trzymaj się czasów podanych w przepisach i obserwuj krewetki w czasie smażenia. Smażone krewetki zmieniają kolor z szarego na różowe, dlatego też smaż krewetki po 30 sekund z każdej strony, zanim zaczną się skręcać wyłącz gaz. Mocno skręcone krewetki to znak, że spędziły na patelni zbyt dużo czasu.
Jak obrać krewetki?
Jeśli chcesz użyć świeżych, całych, surowych krewetek, to przed smażeniem trzeba je obrać. Jak to zrobić? To proste. Umyj krewetki w zimnej wodzie. Osusz ręcznikiem papierowym. Oderwij głowę, zdejmij pancerz. Za pomocą małego, ostrego noża natnij tułowie i wyjmij przewód pokarmowy, który przypomina czarną nitkę. Umyj krewetkę i osusz.
Złote zasady smażenia krewetek
- Jeśli robisz krewetki smażone z cebulą i czosnkiem, pamiętaj o tym, aby w pierwszej kolejności zeszklić cebulę, dopiero później dodać czosnek - zbyt przypieczony czosnek robi się gorzki.
- Pamiętaj o osuszeniu krewetek przed włożeniem ich na patelnię. Woda pozostająca na produkcie obniża temperaturę tłuszczu, spowalniając proces smażenia - krewetki mogą stać się gumowe.
- Nie smaż krewetek zbyt długo, wystarczy po 30 sekund na każdą stronę.
- Zdejmij patelnię z ognia, gdy tylko krewetki zaczną się skręcać.