Idealna kaczka po pekińsku na każdy udany obiad. Pyszna, że palce lizać!

Kaczka po pekińsku
Źródło: Shutterstock/Natalia Lisovskaya

Składniki

Kaczka po pekińsku

  • 2 kg Kaczka
  • 1 łyżka Spirytus
  • 1 sztuka Ogórek
  • 2 łyżki Miód
  • 9 łyżek Sos sojowy
  • 0.25 Łyżeczka Cynamon
  • 0.25 Łyżeczka Imbir mielony
  • 10 sztuk Cebula dymka
  • 1 Szczypta Pieprz czarny mielony
  • 1 łyżka Mąka ziemniaczana
  • 1 łyżka Przyprawa 5-ciu smaków
  • 1 łyżeczka Sezam
  • 250 g Mąka pszenna
  • 1 łyżeczka Olej rzepakowy
  • 0.25 Łyżeczka Ostra papryka mielona
  • 1 szklanki Woda
  • 2 ząbki Czosnek
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 łyżeczka Ocet winny

Przygotowanie

  1. 1

    Czosnek oraz cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj.

  2. 2

    Sos sojowy, czosnek, miód, spirytus, ocet winny, mąkę ziemniaczaną, paprykę ostrą w proszku, cebulę, przyprawę 5-ciu smaków, cynamon, czarny pieprz mielony oraz imbir umieść w miseczce i starannie wymieszaj.

  3. 3

    Kaczkę dokładnie umyj, osusz kawałkiem ręcznika papierowego i oczyść z pozostałości piór. Ponakłuwaj mięso widelcem, a następnie starannie nasmaruj glazurą. Włóż kaczkę do lodówki na co najmniej 12 godzin.

  4. 4

    Piekarnik nagrzej do temperatury 200 st. C. 

  5. 5

    Zamarynowaną kaczkę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż mięso do nagrzanego piekarnika. Powinno się piec przez 90 minut. 

  6. 6

    W międzyczasie przygotuj placki. Do miski wsyp mąkę pszenną, a następnie wlej wrzącą wodę oraz olej rzepakowy. Zagniataj ciasto do chwili otrzymania jednolitej, elastycznej masy, a następnie przykryj je bawełnianą ściereczką i odstaw na 15 minut.

  7. 7

    Gdy upłynie wyznaczony czas, utwórz z ciasta wałek i pokrój go na krążki o grubości ok. 1 cm. Posmaruj cząstki olejem sezamowym z dwóch stron, a następnie rozwałkuj ciasto na placki o średnicy 15 cm. 

  8. 8

    Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju rzepakowego, a następnie smaż na niej placki z dwóch stron do chwili zarumienienia.

  9. 9

    Ogórek obierz ze skóry, a następnie pokrój w kostkę. 

  10. 10

    Cebulę dymkę opłucz pod bieżącą wodą i drobno posiekaj.

  11. 11

    Upieczoną kaczkę po pekińsku pokrój w plastry.

  12. 12

    Na talerz nałóż kolejno placuszki pszenne, kaczkę po pekińsku, kawałki ogórka oraz cebulę dymkę. Zachęcamy, aby przed podaniem posypać potrawę odrobiną sezamu.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też