Kultowe ciasto Domek Baby Jagi. Przepis na hit rodem z PRL-u

Ciasto Domek Baby Jagi
Źródło: Shutterstock/Stenko Vlad

Składniki

Składniki na Domek Baby Jagi

  • 50 dag Twaróg mielony
  • 4 łyżki Cukier puder
  • 1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
  • 2 łyżki Kakao
  • 100 g Maslo
  • 5 opakowań herbatniki
  • 1 tabliczka Czekolada

Przygotowanie

  1. 1

    Bardzo ważne, żeby biały ser był trzykrotnie mielonym twarogiem. Ser umieszczamy w misce i dodajemy do niego cukier i stopione w rondelku masło. Składniki miksujemy z pomocą miksera.

  2. 2

    Uzyskaną masę dzielimy na dwie równe części. Jedną łączymy z kakao, drugą pozostawiamy w wersji białej.

  3. 3

    Na tacy układamy z dużym zakładem folię aluminiową, na niej rozkładamy prostokąt o wymiarach trzy na sześć ciastek. Tak powstały spód smarujemy białą masą z twarogu.

  4. 4

    Na masę kładziemy drugą warstwę ciasteczek i rozsmarowujemy na niej kakaową masę serową.

  5. 5

    Teraz czas na postawienie bocznych ścian chatki. Podnosimy folię aluminiową po bokach i łączymy krawędzie utworzone przez ciastka. Owijamy ciasto mocno folią i wstawiamy na noc do lodówki.

  6. 6

    Następnego dnia ciasto Domek Baby Jagi wyjmujemy z lodówki i polewamy polewą czekoladową (rozpuszczamy w rondelku lub kąpieli wodnej czekoladę), a także ewentualnie posypujemy wiórkami kokosa lub czekolady.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też