Kimbap na miarę mistrza. Przepis na koreański smakołyk, który zrobisz w swoim domu

Kimbap
Źródło: GettyImages

Składniki

Kimbap

  • 1 sztuka Marchew
  • 4 łyżki Kimchi
  • 1 łyżeczka Cukier
  • 3 szklanek Ugotowany ryż do sushi
  • 50 g Szpinak
  • 1 ząbek Czosnek
  • 1 łyżeczka Olej sezamowy
  • 4 Arkusze Wodorosty nori
  • 1 łyżka Olej roślinny
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Ryż do sushi ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu wybranego produktu. 

  2. 2

    W misce umieść ugotowany ryż, dodaj olej sezamowy oraz sól. Starannie wymieszaj składniki, a następnie pozostaw mieszankę do wystygnięcia.

  3. 3

    Marchewkę obierz ze skórki, po czym pokrój warzywo w cienkie słupki.

  4. 4

    Szpinak opłucz pod bieżącą wodą, osusz, a następnie poszatkuj.

  5. 5

    Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę.

  6. 6

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Gdy osiągnie pożądaną temperaturę, dodaj pokrojoną marchewkę, czosnek oraz szpinak i smaż wskazane składniki przez 3 minuty, po czym ściągnij naczynie z kuchenki.

  7. 7

    Na macie bambusowej połóż arkusz wodorostów nori, kładąc go błyszczącą stroną do dołu. Pokryj równomiernie ryżem ⅔ części arkuszu. Następnie dodaj porcję podsmażonych warzyw oraz kimchi i zawiń kimbap w roladę, mocno dociskając matę.

  8. 8

    Gotową rolkę pokrój na równe kawałki. Każdy powinien mierzyć ok. 2 cm.

     

    Kimbap najlepiej smakuje serwowany bezpośrednio po przygotowaniu w towarzystwie sosu sojowego.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też