Pad thai z kurczakiem jak z azjatyckiej restauracji. Nikt się mu nie oprze!

Pad thai z kurczakiem
Źródło: GettyImages

Składniki

Pad thai z kurczakiem

  • 150 g Pierś z kurczaka
  • 150 g Makaron ryżowy
  • 1 sztuka Cebula czerwona
  • 2 sztuki Jajko
  • 1 sztuka Limonka
  • 2 łyżki Olej rzepakowy
  • 6 łyżek Pasta Pad Thai
  • 1 łyżka Cukier brązowy
  • 2 ząbki Czosnek
  • 1 łyżka Posiekane orzeszki ziemne
  • 150 g Kiełki fasoli mung
  • 0.5 Pęczek Cebula dymka
  • 3 łyżki Sos rybny

Przygotowanie

  1. 1

    Makaron umieść w naczyniu wypełnionym zimną wodą i pozostaw na 30 minut.

  2. 2

    Cebulę oraz czosnek obierz z łupin, a następnie drobno posiekaj warzywa.

  3. 3

    Filet z piersi kurczaka starannie umyj, osusz kawałkiem ręcznika papierowego i pokrój w kostkę o boku mierzącym ok. 2 cm. 

  4. 4

    Zieloną część cebuli dymki opłucz pod bieżącą wodą i pokrój ją w cienkie paski.

  5. 5

    Limonkę sparz wrzątkiem, po czym pokrój w łódeczki.

  6. 6

    Orzeszki ziemne drobno posiekaj.

  7. 7

    Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Gdy osiągnie pożądaną temperaturę, dodaj cebulę oraz czosnek i smaż składniki do chwili zarumienienia. Następnie dodaj kawałki kurczaka oraz makaron i smaż komponenty przez ok. 2 minuty.

  8. 8

    Gdy upłynie wskazany czas, wlej na patelnię sos rybny, wsyp cukier, a na koniec dodaj pastę Pad Thai. Smaż składniki przez następne 2 minuty, po czym przesuń je na jedną stronę patelni.

  9. 9

    Na pustą część naczynia wbij 2 jajka i delikatnie je mieszaj, tak, aby powstał omlet. Następnie dodaj kiełki fasoli mung oraz cebulę dymkę i energicznie wymieszaj wszystkie składniki.

  10. 10

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też