Zupa popcornowa Magdy Gessler to mistrzostwo świata. Przepis nie jest trudny

Zupa popcornowa
Źródło: GettyImages

Składniki

Zupa popcornowa

  • 3 łyżki Mąka pszenna
  • 1 łyżka Musztarda
  • 1 litr Bulion warzywny
  • 300 g Ser żółty
  • 2 puszki Kukurydza konserwowa
  • 3 łyżki Masło
  • 350 ml Piwo
  • Sól
  • Popcorn
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Kukurydzę konserwową odsącz z zalewy.

  2. 2

    Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

  3. 3

    W garnku z grubym dnem rozpuść masło. Gdy tłuszcz stanie się płynny, dodaj mąkę pszenną i mieszaj składniki przez ok. 4 minuty. 

  4. 4

    Po upływie wskazanego czasu wlej do naczynia piwo i mieszaj do chwili otrzymania kremu o jednolitej konsystencji.

  5. 5

    Następnie wlej do garnka bulion warzywny i zagotuj wywar. Utrzymuj wrzenie przez następne 5 minut, po czym dodaj do garnka starty ser żółty oraz musztardę i podgrzewaj składniki do chwili połączenia. 

  6. 6

    Teraz  dodaj do garnka odsączoną z zalewy kukurydzę konserwową, a następnie dopraw zupę do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym. To także odpowiedni czas na zastosowanie ulubionych przypraw, które nie zostały wymienione w podstawowym przepisie.

  7. 7

    Gdy kukurydza zmięknie, zblenduj komponenty na gładki krem. 

     

    Gotowa zupa popcornowa smakuje doskonale podana z grzankami, skwarkami lub świeżo uprażonym popcornem.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też