Zupa popcornowa Magdy Gessler to mistrzostwo świata. Przepis nie jest trudny
Zupa popcornowa to smakołyk, który z pewnością zaskoczy wszystkich domowników oraz zgromadzonych gości. Pomysł na to wyśmienite danie pochodzi z programu kulinarnego Magdy Gessler, w której wywołał on niemałą furorę. Zupa popcornowa to unikatowy przepis przygotowany z kukurydzy, sera żółtego oraz piwa. Zapewniamy, że tak nieoczywiste połączenie smaków wprowadzi najbliższych w zachwyt i na długo pozostanie w ich pamięci.
Składniki
Zupa popcornowa
- 3 łyżki Mąka pszenna
- 1 łyżka Musztarda
- 1 litr Bulion warzywny
- 300 g Ser żółty
- 2 puszki Kukurydza konserwowa
- 3 łyżki Masło
- 350 ml Piwo
- Sól
- Popcorn
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Kukurydzę konserwową odsącz z zalewy.
- 2
Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- 3
W garnku z grubym dnem rozpuść masło. Gdy tłuszcz stanie się płynny, dodaj mąkę pszenną i mieszaj składniki przez ok. 4 minuty.
- 4
Po upływie wskazanego czasu wlej do naczynia piwo i mieszaj do chwili otrzymania kremu o jednolitej konsystencji.
- 5
Następnie wlej do garnka bulion warzywny i zagotuj wywar. Utrzymuj wrzenie przez następne 5 minut, po czym dodaj do garnka starty ser żółty oraz musztardę i podgrzewaj składniki do chwili połączenia.
- 6
Teraz dodaj do garnka odsączoną z zalewy kukurydzę konserwową, a następnie dopraw zupę do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym. To także odpowiedni czas na zastosowanie ulubionych przypraw, które nie zostały wymienione w podstawowym przepisie.
- 7
Gdy kukurydza zmięknie, zblenduj komponenty na gładki krem.
Gotowa zupa popcornowa smakuje doskonale podana z grzankami, skwarkami lub świeżo uprażonym popcornem.
Zobacz także:
Zupa popcornowa to wyjątkowy krem, o delikatnej konsystencji i wyrazistym smaku. Ten niecodzienny specjał można z łatwością przygotować we własnym domu, a jego przyrządzenie nie zajmie więcej niż 30 minut. Popularność zyskał dzięki przepisowi słynnej restauratorki, Magdy Gessler, która wie, jak podbić kubki smakowe każdego Polaka.
Zupa popcornowa często serwowana jest jako przystawka lub danie główne. Przepis ten można z łatwością dopasować do osobistych preferencji smakowych, a w poniższym przewodniku, doradzamy jak tego dokonać. Jedno jest pewne — smak, jak i wygląd dania zachwycą każdego, nawet najbardziej wymagającego smakosza.
Zobacz także: Solianka — oryginalny przepis na ukraińską zupę według Magdy Gessler
Zupa popcornowa — jak urozmaicić podstawowy przepis?
Zupa popcornowa to przepis niebywale prosty w przygotowaniu. Ten wyśmienity krem bez komplikacji można dopasować do osobistych preferencji smakowych, poprzez dodanie ulubionych ziół i przypraw. Zupa popcornowa znakomicie komponuje się z porcją gałki muszkatołowej, mielonym czosnkiem, czy nawet curry.
Zachęcamy także, aby wypróbować znakomity sposób podania proponowanego przez nas dania, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośników pikantnych smaków. Wystarczy dodać do wywaru obrane ze skórki pomidory oraz ostry sos Harrisa. Nawet tak prosta modyfikacja sprawi, że zupa popcornowa stanie się niezwykle wyrazista w smaku.
Zupa popcornowa może być serwowana z wieloma różnorodnymi dodatkami. Wśród najbardziej popularnych wyróżnić należy chrupiące kulki ziemniaczane, grzanki, czy skwarki. Specjał znakomicie smakować będzie także z łyżką kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego — to dodatki, które rewelacyjnie łagodzą jej smak. W takiej odsłonie szczególnie chętnie zajadają ją najmłodsi milusińscy. Zupa popcornowa świetnie smakuje także posypana świeżymi ziołami — jak pietruszka czy kolendra. Prawda jest taka, że w każdej z zaproponowanych odsłon, przepis zachwyci Twoich bliskich, stając się tym samym częstą pozycją w rodzinnym jadłospisie.