Sałatka z surimi, której nie ma się dość – lekka i smakowita
Ten bardzo prosty przepis na sałatkę z surimi sprawi, że szybko i bez żadnych trudności zrobicie smaczne i pożywne danie, które przypadnie do gustu nawet najbardziej zachowawczym pod względem poznawania nowych smaków osobom. Sałatka z surimi to wdzięczne – nie tylko w wykonaniu, ale także w jedzeniu, danie.
Składniki
Składniki na sałatkę z surimi
- 200 g surimi
- 2 sztuki Ogórek zielony
- 4 sztuki Rzodkiewka
- 200 g Makaron ryżowy
- 1 łyżka Majonez
- 2 łyżki Jogurt naturalny
- 0.5 Łyżeczka Czosnek granulowany
- 1 Szczypta Sól
- 1 Szczypta Pieprz
- 0.5 Pęczek Koperek
- 1 puszka Kukurydza konserwowa
Przygotowanie
- 1
Oryginalnie długi makaron chiński dzielimy na mniejsze kawałki (możemy to także zrobić po ugotowaniu), umieszczamy w miseczce i zalewamy lekko osoloną wrzącą wodą. Miskę przykrywany spodkiem i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie odsączany makaron i przekładamy do suchej miski.
- 2
Myjemy i siekamy na małe kawałeczki gałązki koperku.
- 3
Zielone ogórki myjemy i obieramy ze skóry. Przekrajamy wzdłuż na ćwiartki i usuwamy gniada nasienne. Kroimy w małą kostkę.
- 4
Rzodkiewkę kroimy na plasterki.
- 5
Paluszki krabowe surimi tniemy na cienkie kawałki, a kukurydzę odsączany z zalewy.
- 6
Wszystkie składniki umieszczamy w misce razem z makaronem i dokładnie mieszamy.
- 7
Następnie do sałatki z surimi dodajemy majonez, jogurt, sól i pieprz. Jeśli zależy nam na uzyskaniu jeszcze bardziej oryginalnego smaku, zamiast koperku możemy użyć świeżej kolendry.
Przeczytaj także:
Przepis na sałatkę z surimi można dowolnie zmieniać i dodawać kolejne składniki wedle własnego uznania. Nie musicie także wykorzystywać wszystkich składników zawartych w tym przepisie – być może nie przepadacie za smakiem rzodkiewek – nie ma problemu, możecie z nich zrezygnować, dodając w ich miejsce kukurydzę z puszki.
Czym jest główny składnik sałatki z surimi?
Surimi to pochodzący z Japonii produkt, który powstaje z połączenia zmielonego mięsa ryb: mintaja, morszczuka i dorsza. Choć na surimi mówi się powszechnie „paluszki krabowe” to nie mają one nic – poza przypominającym mięso krabów kolorem – z nimi wspólnego. Dobrej jakości surimi jak na mięso ryb przystało jest całkiem zdrowe – zawiera dużo węglowodanów, witaminy z grupy B, selen i kwasy omega-3.
Surimi to doskonały składnik sałatek – ma dość naturalny smak, który pasuje do innych produktów i dobrze się z nimi łączy. Smak paluszków krabowych podkreślają także zioła – koperek, pietruszka, kolendra i sosy – majonez czy jogurt naturalny. Surimi pokrojone na mniejsze kawałki rozpada się, dobrze łącząc z makaronem ryżowym.
Kiedy jeść sałatkę z surimi?
Surimi jest produktem lekkim, który nie daje poczucia nadmiernej sytości. Dzięki temu doskonale sprawdza się w formie przystawek lub przekąsek przed głównym daniem. Smakowita sałatka surimi to danie bardzo poręczne i łatwe w jedzeniu. Porcję sałatki z surimi można spakować do szczelnego pojemnika i zabrać ze sobą do pracy jako drugie śniadanie czy propozycję lunchową.
Jeśli mamy zamiar przygotować sałatkę z surimi jako elegancką przystawkę na spotkanie rodzinne czy kolację dla znajomych, warto pobawić się formą, w jakiej ją zaserwujemy. Możemy przygotować ją jako porcje – w małych szklanych miseczkach. Możemy także ułożyć na talerzykach jako „sałatkowe babeczki”. W tym celu do niewielkiej miseczki przekładamy sałatkę, przykrywamy ją talerzykiem, odwracamy do góry nogami i mamy gotową porcję. Innym pomysłem jest wyłożenie sałatki z surimi na wydrążonych słupkach z ogórka czy na „łódeczkach” z liści cykorii lub sałaty rzymskiej. Wykładamy małe porcje na liście i układamy na talerzu lub półmisku – w ten sposób możemy zaserwować sałatkę na imprezach stojących, domówkach, kiedy każdy trzyma talerz w dłoni i nakłada na niego niewielkie przekąski.
Na co zwrócić uwagę przygotowując sałatkę z surimi?
Bardzo ważna w przypadku sałatki z surimi jest jakość wszystkich użytych do jej wykonania składników. Wybierając paluszki krabowe, sugerujcie się procentową zawartością mięsa i dobrym składem. Sałatka powinna wyjść wilgotna, ale nie może być zbyt płynna. Dlatego pamiętać należy o dobrym odcedzeniu makaronu i użyciu odpowiedniej ilości (nie za dużej) majonezu, jogurtu i – opcjonalnie - soku z cytryny.
Surimi odnajdą się nie tylko w przepisie na sałatkę. Co jeszcze można z nich zrobić? Krabowe ciasteczka, francuskie rożki z paluszkami krabowymi, tosty z awokado i surimi czy zapiekankę a także jako jeden ze składników makaronu z owocami morza.