Sałatka z surimi, której nie ma się dość – lekka i smakowita

Sałatka z surimi
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na sałatkę z surimi

  • 200 g surimi
  • 2 sztuki Ogórek zielony
  • 4 sztuki Rzodkiewka
  • 200 g Makaron ryżowy
  • 1 łyżka Majonez
  • 2 łyżki Jogurt naturalny
  • 0.5 Łyżeczka Czosnek granulowany
  • 1 Szczypta Sól
  • 1 Szczypta Pieprz
  • 0.5 Pęczek Koperek
  • 1 puszka Kukurydza konserwowa

Przygotowanie

  1. 1

    Oryginalnie długi makaron chiński dzielimy na mniejsze kawałki (możemy to także zrobić po ugotowaniu), umieszczamy w miseczce i zalewamy lekko osoloną wrzącą wodą. Miskę przykrywany spodkiem i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie odsączany makaron  i przekładamy do suchej miski.

  2. 2

    Myjemy i siekamy na małe kawałeczki gałązki koperku.

  3. 3

    Zielone ogórki myjemy i obieramy ze skóry. Przekrajamy wzdłuż na ćwiartki i usuwamy gniada nasienne. Kroimy w małą kostkę.

  4. 4

    Rzodkiewkę kroimy na plasterki.

  5. 5

    Paluszki krabowe surimi tniemy na cienkie kawałki, a kukurydzę odsączany z zalewy.

  6. 6

    Wszystkie składniki umieszczamy w misce razem z makaronem i dokładnie mieszamy.

  7. 7

    Następnie do sałatki z surimi dodajemy majonez, jogurt, sól i pieprz. Jeśli zależy nam na uzyskaniu jeszcze bardziej oryginalnego smaku, zamiast koperku możemy użyć świeżej kolendry.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też