Dżem figowy z miodem i pomarańczą

 Dżem figowy z miodem i pomarańczą
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 1 kg Świeże figi
  • 100 ml Woda
  • 80 g Miód
  • 50 g Cukier kokosowy
  • 1 szczypta Sól
  • 2 łyżki Sok z pomarańczy

Przygotowanie

  1. 1

    Figi dobrze opłucz i pokrój w kostkę razem ze skórą.

  2. 2

    Owoce przełóż do blendera, zalej wodą i zmiksuj na gładką pastę.

  3. 3

    Mieszankę figową przełóż do garnka, dodaj miód, cukier, sól i sok pomarańczowy. Całość gotuj na średnim ogniu.

  4. 4

    Kiedy cukier się rozpuści, zmniejsz płomień do minimum i pozwól mieszance bulgotać. Mieszając od czasu do czasu, dżem figowy gotuj jeszcze ok. 10-15 minut, aż zgęstnieje.

  5. 5

    Tak przygotowany dżem figowy przechowuj w lodówce. Nadaje się wówczas do spożycia do 3 miesięcy, ale możesz wydłużyć ten czas nawet do roku, pasteryzując przetwór w wyparzonych wcześniej słoiczkach.

     

    Wypróbuj także przepis na domowy dżem jabłkowy.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też