Dżem figowy z miodem i pomarańczą
Kto lubi figi, na pewno nie oprze się tej fantastycznej paście. Poznaj przepis na dżem figowy z miodem i pomarańczą.
Składniki
- 1 kg Świeże figi
- 100 ml Woda
- 80 g Miód
- 50 g Cukier kokosowy
- 1 szczypta Sól
- 2 łyżki Sok z pomarańczy
Przygotowanie
- 1
Figi dobrze opłucz i pokrój w kostkę razem ze skórą.
- 2
Owoce przełóż do blendera, zalej wodą i zmiksuj na gładką pastę.
- 3
Mieszankę figową przełóż do garnka, dodaj miód, cukier, sól i sok pomarańczowy. Całość gotuj na średnim ogniu.
REKLAMA - 4
Kiedy cukier się rozpuści, zmniejsz płomień do minimum i pozwól mieszance bulgotać. Mieszając od czasu do czasu, dżem figowy gotuj jeszcze ok. 10-15 minut, aż zgęstnieje.
- 5
Tak przygotowany dżem figowy przechowuj w lodówce. Nadaje się wówczas do spożycia do 3 miesięcy, ale możesz wydłużyć ten czas nawet do roku, pasteryzując przetwór w wyparzonych wcześniej słoiczkach.
Wypróbuj także przepis na domowy dżem jabłkowy.