Przepis na proste ciasto czekoladowe
Istnieją trzy słowa, które doskonale opisują to szybkie ciasto czekoladowe: proste, szybkie i wyśmienite. Sprawdź, jak je przygotować.
Autor:
Smak.pl
Ciasta
Rodzaje dań
Desery
Posiłki
Deser
Przekąski
Okazje
Walentynki
Łatwe dania
Dania do godziny
Główne składniki
Mąka
Jajka
Nabial
Dania wegetariánskie
REKLAMA
Składniki
- 5 Jajko
- 1 opakowanie Cukier wanilinowy
- 1 szklanki Mąka pszenna
- 1 opakowanie Proszek do pieczenia
- 1 szklanki Kakao
- 0.5 Szklanka Cukier
- 1 szklanki Olej
- Mielony cynamon
- Anyż gwiazdkowaty
- Mielone goździki
- Masło
- Mąka pszenna
Dodatkowo
- 0.5 Szklanka
- 200 g Czekolada
- 100 ml Śmietanka do ubijania
- 2 łyżki Masło
- Dżem
Przygotowanie
- 1
Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Formę do ciasta posmaruj odrobiną masła i posyp mąką.
- 2
Wszystkie składniki na ciasto czekoladowe wrzuć do miski i zmiksuj na gładką masę. W zależności od gustu możesz dodać mielony cynamon, goździki i anyż gwiazdkowaty. Gotowy krem wlej na blachę i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 25-30 minut.
- 3
Jeszcze ciepłe ciasto zalej kawą parzoną, a następnie posmaruj dżemem.
REKLAMA - 4
Do małego garnka włóż masło, czekoladę, śmietankę i pozwól im się roztopić. Ciasto czekoladowe polej uzyskaną masą i pozostaw do zastygnięcia w chłodnym miejscu, najlepiej schłódź je w lodówce.
Zobacz także:
REKLAMA