Przepis na proste ciasto czekoladowe

Szybkie ciasto czekoladowe
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 5 Jajko
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy
  • 1 szklanki Mąka pszenna
  • 1 opakowanie Proszek do pieczenia
  • 1 szklanki Kakao
  • 0.5 Szklanka Cukier
  • 1 szklanki Olej
  • Mielony cynamon
  • Anyż gwiazdkowaty
  • Mielone goździki
  • Masło
  • Mąka pszenna

Dodatkowo

  • 0.5 Szklanka
  • 200 g Czekolada
  • 100 ml Śmietanka do ubijania
  • 2 łyżki Masło
  • Dżem

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Formę do ciasta posmaruj odrobiną masła i posyp mąką.

  2. 2

    Wszystkie składniki na ciasto czekoladowe wrzuć do miski i zmiksuj na gładką masę. W zależności od gustu możesz dodać mielony cynamon, goździki i anyż gwiazdkowaty. Gotowy krem wlej na blachę i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 25-30 minut.

  3. 3

    Jeszcze ciepłe ciasto zalej kawą parzoną, a następnie posmaruj dżemem.

  4. 4

    Do małego garnka włóż masło, czekoladę, śmietankę i pozwól im się roztopić. Ciasto czekoladowe polej uzyskaną masą i pozostaw do zastygnięcia w chłodnym miejscu,  najlepiej schłódź je w lodówce.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też