Risotto z krewetkami
Kremowe risotto z krewetkami i aromatycznymi przyprawami poleca się na wyjątkowy obiad lub romantyczną kolację. Poświęć chwilę na przygotowanie tego włoskiego dania, by rozpieścić podniebienie nie tylko swoje, ale i najbliższych — wystarczy, że skorzystasz z poniższego przepisu.
Składniki
- 400 g Ryż arborio
- 500 g Krewetki królewskie
- 1 łyżka Oliwa z oliwek
- 2 sztuki Szalotka
- 500 ml Bulion krewetkowy
- 120 ml Wytrawne wino
- 2 łyżki Parmezan starty
- 2 łyżki Maslo
- 8 nitek Szafran
- Szczypta Sól
- Szczypta Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Zacznij od bulionu. Krewetki obierz z pancerzyków i odłóż je do miski. Skorupki przełóż do garnka, zalej chłodną wodą i zacznij gotować. W międzyczasie umyj wszystkie warzywa i pokrój je na drobne kawałki. Do bulionu użyj tylko zielonej części pora. Kiedy bulion zacznie się gotować, dodaj do niego pokrojone wcześniej warzywa i całość gotuj jeszcze przez ok. 25 minut. Po upływie wskazanego czasu bulion odcedź
- 2
Szalotki obierz i pokrój w drobną kostkę. Smaż ją na rozgrzanej oliwie z oliwek. Po chwili dodaj ryż arborio (powinien się ładnie zeszklić), po czym na patelnię wlej białe wino wytrawne i kilka nitek szafranu. Kiedy płyn odparuje, wszystkie składniki zalej przecedzonym bulionem — należy nakładać go stopniowo, najlepiej posługując się chochlą. Zawartość patelni mieszaj dokładnie, by ryż się nie przypalił.
- 3
Kiedy ryż będzie al dente, na patelnię dodaj obrane z pancerzyków krewetki królewskie.
REKLAMA - 4
Całość gotuj jeszcze przez ok. 3 minuty, po czym zdejmij patelnię z palnika. Dodaj starty parmezan i 2 łyżki masła. Risotto z krewetkami już prawie gotowe! Na koniec danie dopraw według własnych upodobań, dodając odrobinę pieprzu i soli. Całość starannie wymieszaj.
Zobacz także: