Risotto z krewetkami

Risotto z krewetkami
Źródło: StockFood

Składniki

  • 400 g Ryż arborio
  • 500 g Krewetki królewskie
  • 1 łyżka Oliwa z oliwek
  • 2 sztuki Szalotka
  • 500 ml Bulion krewetkowy
  • 120 ml Wytrawne wino
  • 2 łyżki Parmezan starty
  • 2 łyżki Maslo
  • 8 nitek Szafran
  • Szczypta Sól
  • Szczypta Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Zacznij od bulionu. Krewetki obierz z pancerzyków i odłóż je do miski. Skorupki przełóż do garnka, zalej chłodną wodą i zacznij gotować. W międzyczasie umyj wszystkie warzywa i pokrój je na drobne kawałki. Do bulionu użyj tylko zielonej części pora. Kiedy bulion zacznie się gotować, dodaj do niego pokrojone wcześniej warzywa i całość gotuj jeszcze przez ok. 25 minut. Po upływie wskazanego czasu bulion odcedź

  2. 2

    Szalotki obierz i pokrój w drobną kostkę. Smaż ją na rozgrzanej oliwie z oliwek. Po chwili dodaj ryż arborio (powinien się ładnie zeszklić), po czym na patelnię wlej białe wino wytrawne i kilka nitek szafranu. Kiedy płyn odparuje, wszystkie składniki zalej przecedzonym bulionem — należy nakładać go stopniowo, najlepiej posługując się chochlą. Zawartość patelni mieszaj dokładnie, by ryż się nie przypalił.

  3. 3

    Kiedy ryż będzie al dente, na patelnię dodaj obrane z pancerzyków krewetki królewskie.

  4. 4

    Całość gotuj jeszcze przez ok. 3 minuty, po czym zdejmij patelnię z palnika. Dodaj starty parmezan i 2 łyżki masła. Risotto z krewetkami już prawie gotowe! Na koniec danie dopraw według własnych upodobań, dodając odrobinę pieprzu i soli. Całość starannie wymieszaj.

     

    Zobacz także:

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też