Risotto z soczewicy

Risotto z soczewicy
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 1.5 sztuka Cebula
  • 2 ząbki Czosnek
  • 3.5 szklanek Woda
  • 1 szklanki Soczewica
  • 1 szklanki Ryż
  • 1 łyżeczka Sól
  • 0.5 Łyżeczka Mielony cynamon
  • 1 łyżka Kminek mielony
  • 1 sztuka Liście laurowe
  • Oliwa z oliwek
  • Natka pietruszki
  • Cytryna

Przygotowanie

  1. 1

    Obierz połowę cebuli i pokrój ją na małe kawałki. Czosnek obierz ze skórki i przeciśnij go przez praskę. W garnku rozgrzej niewielką ilość oleju i podsmaż na nim cebulę oraz czosnek.

  2. 2

    Podsmażoną cebulę i czosnek zalej wodą i dodaj soczewicę. Następnie dodaj sól i gotuj składniki przez ok. 10 minut.

  3. 3

    W międzyczasie obierz pozostałą cebulę i pokrój ją w plasterki. Na patelni rozgrzej trochę oleju, a następnie podsmaż cebulę.

  4. 4

    Po 10 minutach gotowania do soczewicy dodaj ryż, mielony cynamon, mielony kumin i liść laurowy. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj, aż ryż stanie się miękki.

  5. 5

    Gotowe risotto podziel na miski, posyp smażoną cebulką i pokrojoną natką pietruszki. Do smaku możesz dodać również odrobinę soku z cytryny.

     

    Wypróbuj także przepis na risotto gryczane z burakami.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też