Risotto z soczewicy
Połączenie soczewicy i ryżu w tym pysznym posiłku z pewnością przypadnie Ci do gustu.
Składniki
- 1.5 sztuka Cebula
- 2 ząbki Czosnek
- 3.5 szklanek Woda
- 1 szklanki Soczewica
- 1 szklanki Ryż
- 1 łyżeczka Sól
- 0.5 Łyżeczka Mielony cynamon
- 1 łyżka Kminek mielony
- 1 sztuka Liście laurowe
- Oliwa z oliwek
- Natka pietruszki
- Cytryna
Przygotowanie
- 1
Obierz połowę cebuli i pokrój ją na małe kawałki. Czosnek obierz ze skórki i przeciśnij go przez praskę. W garnku rozgrzej niewielką ilość oleju i podsmaż na nim cebulę oraz czosnek.
- 2
Podsmażoną cebulę i czosnek zalej wodą i dodaj soczewicę. Następnie dodaj sól i gotuj składniki przez ok. 10 minut.
- 3
W międzyczasie obierz pozostałą cebulę i pokrój ją w plasterki. Na patelni rozgrzej trochę oleju, a następnie podsmaż cebulę.
REKLAMA - 4
Po 10 minutach gotowania do soczewicy dodaj ryż, mielony cynamon, mielony kumin i liść laurowy. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj, aż ryż stanie się miękki.
- 5
Gotowe risotto podziel na miski, posyp smażoną cebulką i pokrojoną natką pietruszki. Do smaku możesz dodać również odrobinę soku z cytryny.
Wypróbuj także przepis na risotto gryczane z burakami.