Kurczak pieczony z jabłkami
Aromatyczny kurczak, zapieczony w białym winie, rozmarynie i owocach
Składniki
- 1 Kurczak
- 2 łyżki Oliwa z oliwek
- 2 sztuki Jabłko
- 2 sztuki Pomarańcza
- 1 sztuka Cebula
- 1 gałązka Rozmaryn
- 1 szklanki Białe wino
- Sól
Przygotowanie
- 1
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
- 2
Umyj kurczaka i delikatnie go osusz. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Rozłóż je na dnie blachy do pieczenia. Na cebuli połóż kurczaka i natnij udka kilkoma płytkimi cięciami.
- 3
W moździerzu zmiażdż liście rozmarynu, startą skórkę z jednej pomarańczy i sól (1 łyżeczka). Następnie wlej oliwę z oliwek. Powstałą pastę rozprowadź na powierzchni kurczaka i w jego środku. Jeśli nie masz moździerzu, wymienione składniki możesz posiekać ostrym nożem na desce do krojenia.
REKLAMA - 4
Jabłka i pomarańcze pokrój w ćwiartki. Wypełnij kurczaka połową pokrojonych owoców, a resztę rozłóż na brzegach blachy do pieczenia. Dodaj sól i wstaw do piekarnika.
- 5
Po 15 minutach na blachę wlej białe wino i odrobinę wody. Kurczaka podlewaj regularnie (co 15 minut) i piecz przez kolejne 60 minut.
- 6
Kurczak pieczony z jabłkami i pomarańczami gotowy! Danie podawaj z purée ziemniaczanym lub ryżem.
Zobacz także: