Kurczak pieczony z jabłkami

Kurczak pieczony z jabłkami
Źródło: StockFood

Składniki

  • 1 Kurczak
  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • 2 sztuki Jabłko
  • 2 sztuki Pomarańcza
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 gałązka Rozmaryn
  • 1 szklanki Białe wino
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.

  2. 2

    Umyj kurczaka i delikatnie go osusz. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Rozłóż je na dnie blachy do pieczenia. Na cebuli połóż kurczaka i natnij udka kilkoma płytkimi cięciami.

  3. 3

    W moździerzu zmiażdż liście rozmarynu, startą skórkę z jednej pomarańczy i sól (1 łyżeczka). Następnie wlej oliwę z oliwek. Powstałą pastę rozprowadź na powierzchni kurczaka i w jego  środku. Jeśli nie masz moździerzu, wymienione składniki możesz posiekać ostrym nożem na desce do krojenia.

  4. 4

    Jabłka i pomarańcze pokrój w ćwiartki. Wypełnij kurczaka połową pokrojonych owoców, a resztę rozłóż na brzegach blachy do pieczenia. Dodaj sól i wstaw do piekarnika.

  5. 5

    Po 15 minutach na blachę wlej białe wino i odrobinę wody. Kurczaka podlewaj regularnie (co 15 minut) i piecz przez kolejne 60 minut.

  6. 6

    Kurczak pieczony z jabłkami i pomarańczami gotowy! Danie podawaj z purée ziemniaczanym lub ryżem.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też