Schab gotowany w majonezie — sprawdzony przepis na domową szynkę

 Schab  gotowany w majonezie
Źródło: GettyImages

Składniki

Schab gotowany w majonezie

  • 2 ząbki Czosnek
  • 2 łyżki Majeranek
  • 1 kg Schab bez kości
  • 4 łyżki Sól
  • 2 sztuki Liście laurowe
  • 0.5 Łyżeczka Ziarna pieprzu
  • 2 sztuki Ziele angielskie
  • 2 litry Zimna woda
  • 2 łyżki Majonez

Przygotowanie

  1. 1

    Mięso starannie umyj, a następnie osusz, używając kawałka ręcznika papierowego.

  2. 2

    Ząbki czosnku obierz z łupin.

  3. 3

    W dużym garnku umieść majonez oraz 1 szklankę wody. Starannie wymieszaj podane składniki za pomocą kuchennej rózgi, po czym dodaj pozostałą ilość wody. Do płynu dodaj także sól, liście laurowe, czarny pieprz ziarnisty, ziele angielskie, majeranek, czosnek oraz przygotowany wcześniej schab.

  4. 4

    Garnek umieść na palniku o średniej mocy i zagotuj. Gdy zawartość naczynia zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika do minimalnej i gotuj przez następne 5 minut. Po wskazanym czasie ściągnij garnek z kuchenki i przykryj pokrywką. Tak przygotowane mięso pozostaw na co najmniej 6 godzin, najlepiej w chłodnym miejscu. 

  5. 5

    Po tym czasie schab gotowany w majonezie ponownie zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, kontynuuj gotowanie wieprzowiny przez kolejne 5 minut i ponownie przykryj pokrywką, a następnie pozostaw na kolejne 6 godzin. 

  6. 6

    Po wskazanym czasie wyciągnij mięso z zalewy i przechowuj w lodówce. Schab gotowany w majonezie smakuje znakomicie pokrojony w cienkie plastry i serwowany jako dodatek do kanapek.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też