Schab po parysku — znakomity kotlet bez panierki. Koniecznie spróbuj

 Schab po parysku
Źródło: GettyImages

Składniki

Schab po parysku

  • 500 g Schab wieprzowy
  • Suszona pietruszka
  • Mąka pszenna
  • 2 sztuki Jajko
  • Olej rzepakowy
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Schab starannie umyj, osusz ręcznikiem papierowym, a następnie  pokrój wieprzowinę w plastry o grubości ok. 2 cm.  Kotlety rozbij delikatnie tłuczkiem, po czym oprósz solą oraz czarnym pieprzem mielonym i posyp suszoną natką pietruszki. Jeżeli dysponujesz większą ilością czasu, zamarynowane mięso umieść na ok. 15 minut w lodówce. 

  2. 2

    Do głębokiego talerza wbij 2 jajka, a następnie ubij je delikatnie widelcem. 

  3. 3

    Na płaskim talerzu umieść mąkę pszenną.

  4. 4

    Kotlety obtocz w mące pszennej, a następnie w rozbełtanym jajku. Osoby, które preferują grubszą warstwę panierki, mogą wykonać powyższe czynności dwukrotnie. Zabieg ten sprawi, że schab po parysku będzie smakował niczym usmażony w cieście naleśnikowym. 

  5. 5

    Na patelni rozgrzej tłuszcz, a gdy osiągnie pożądaną temperaturę, umieść na nim przygotowane kotlety. Schab po parysku smaż z dwóch stron do chwili osiągnięcia  rumianego koloru.

     

    Kotlety najlepiej zajadać bezpośrednio po przygotowaniu. Schab po parysku smakuje wyśmienicie podany z purée ziemniaczanym  oraz mizerią.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też