Zupa w 15 minut — niezastąpiony pomysł na szybki obiad dla całej rodziny

Ekspresowa zupa krem z warzywami
Źródło: Shutterstock/Elena Eryomenko

Składniki

Zupa w 15 minut

  • 1 sztuka Cebula
  • 70 g Koncentrat pomidorowy
  • 1 sztuka Por
  • 1200 ml Bulion warzywny
  • 200 ml Śmietana 18%
  • 1 łyżka Miód
  • Sól
  • 60 ml Oliwa z oliwek
  • Pieprz czarny mielony
  • 750 g Biała kapusta
  • 5 ząbków Czosnek
  • 1 sztuka Żółta papryka
  • 700 g Passata pomidorowa
  • 1 sztuka Papryka czerwona
  • 1 sztuka Marchew

Przygotowanie

  1. 1

    Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę.

  2. 2

    Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj.

  3. 3

    Białą kapustę oczyść z zewnętrznych liści, następnie wytnij głąb, a pozostałą część posiekaj na małe kawałki.

  4. 4

    Por opłucz, odkrój zieloną część, natomiast biały fragment drobno posiekaj.

  5. 5

    Papryki umyj, osusz, przekrój na połowę, wytnij gniazda nasienne i pokrój w paski.

  6. 6

    Marchewkę obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

  7. 7

    W garnku rozgrzej olej rzepakowy, następnie dodaj czosnek oraz cebulę i smaż warzywa do chwili zarumienienia. Kolejno dodaj do naczynia rozdrobnionego pora, kapustę białą, papryki oraz marchewkę. Wymienione składniki smaż przez kilka minut.

  8. 8

    Do garnka z jarzynami wlej bulion warzywny oraz passatę pomidorową. Gdy warzywa zmiękną zblenduj składniki na gładki krem.

  9. 9

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też