Niesamowita sałatka z wegańskim boczkiem, którą pokocha nawet największy miłośnik mięsa

Sałatka z wegańskim boczkiem
Źródło: Shutterstock/Ostranitsa Stanislav

Składniki

Sałatka z wegańskim boczkiem

  • 2 garście Pomidory koktajlowe
  • 1 sztuka Cebula czerwona
  • 2 garście Miks sałat
  • Syrop balsamiczny
  • Cytrynowy pieprz mielony
  • Oliwa z oliwek

Składniki na wegański boczek

  • 1 Szczypta Papryczka chili
  • 1 łyżka Wędzona papryka
  • 1 kostka Tofu
  • Olej rzepakowy
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Tofu podziel na 3 plastry, prowadząc nóż wzdłuż produktu. Następnie przełóż kawałki na ręcznik papierowy i lekko dociśnij, by zredukować nadmiar wody. Zaraz potem pokrusz tofu w dłoniach lub rozdrobnij za pomocą widelca w taki sposób, żeby stworzyć cząstki przypominające skwarki. Następnie dodaj przyprawy — sól, pieprz czarny mielony, mieloną papryczkę chili oraz paprykę wędzoną. Całość dokładnie wymieszaj.

  2. 2

    Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, a następnie dodaj doprawione kawałki tofu. Wegański boczek smaż ok. 5 minut, a po ich upływie delikatnie przemieszaj całość, posługując się drewnianą łopatką. Smażenie powinno trwać aż do osiągnięcia odpowiadającej kucharzowi konsystencji. Dłuższa obróbka sprawi, że tofu stanie się chrupiące i apetycznie rumiane.

  3. 3

    Podsmażone tofu wyłóż na kawałek ręcznika papierowego, a po odsączeniu ze wchłoniętego oleju odłóż wegańskie skwarki na bok, żeby wystygły. 

  4. 4

    Miks sałat umieść w dużej misce.

  5. 5

    Obierz cebulę z łupin i pokrój w piórka. Następnie dodaj warzywo do miski z sałatą.

  6. 6

    Pomidorki koktajlowe starannie umyj i przekrój na połówki, a zaraz potem dodaj do pozostałych składników.

  7. 7

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też