Sernik z rosą – klasyk wśród serników

Sernik z rosą
Źródło: GettyImages

Składniki

Kruche ciasto

  • 250 g Mąka pszenna
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 120 g Masło
  • 20 g Smalec
  • 3 łyżki Cukier puder
  • 1 sztuka Jajko
  • 2 sztuki Żółtko
  • 1 Szczypta Sól

Masa serowa

  • 1 opakowanie Twaróg w wiaderku
  • 6 sztuk Jajko
  • 1 szklanki Cukier
  • 2 opakowania Budyń waniliowy w proszku
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy

Pianka bezowa

  • 6 sztuk Białko jajka
  • 1 szklanki Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Kruche ciasto: Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do dużej miski lub na blat. Na środku zrób wgłębienie, wbij jajko i żółtka. Dodaj sól, cukier puder, pokrojone zimne masło oraz smalec i zagnieć ciasto. Kwadratową blachę wyłóż papierem do pieczenia. Dno blachy wyklej ciastem i włóż do lodówki.

  2. 2

    Masa serowa: Masło roztop i wystudź. Oddziel białka od żółtek. Żółtka przelej do dużej miski, dodaj cukier i zmiksuj na jasną, puszystą masę. Porcjami dodaj ser z wiaderka, budyń i zmiksuj. Dosyp cukier waniliowy, wymieszaj. Małą stróżką wlewaj roztopione i zimne masło. Dokładnie wymieszaj masę. Białka ubij na sztywno, porcjami wmieszaj w masę serową.

  3. 3

    Pianka bezowa: Białka ubij na sztywno, porcjami dodawaj cukier – po każdej porcji miksuj białko przez minutę.

  4. 4

    Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Wyjmij ciasto z lodówki, wlej masę serową, a na nią wyłóż piankę bezową. Włóż sernik do nagrzanego piekarnika. Piecz 40 minut. Wyjmij, wystudź.

     

    Zobacz także:

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też