Tort truskawkowy nie tylko na urodziny

Tort truskawkowy
Źródło: GettyImages

Składniki

Biszkopt

  • 0.75 Szklanka Mąka pszenna
  • 0.75 Szklanka Cukier
  • 5 Jajko
  • 0.25 Szklanka Mąka ziemniaczana

Składniki do nasączenia biszkoptów

  • 40 ml Sok z cytryny
  • 60 ml Woda
  • 2 łyżki Cukier

Masa mascarpone

  • 400 g Śmietanka 36%
  • 500 g Mascarpone
  • 1 laska Wanilia
  • 90 g Drobny cukier
  • 300 g Truskawki

Owocowy krem

  • 1 łyżeczka Sok z cytryny
  • 80 g Cukier
  • 300 g Truskawki

Dodatkowo

  • 350 g Truskawki

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj tortownicę o średnicy 21 cm. Wyłóż ją arkuszem papieru do pieczenia, a następnie odetnij wystające na brzegach fragmenty papieru.

  2. 2

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 st. C.

  3. 3

    Przygotuj składniki na biszkopt. Najpierw oddziel żółtka od białek. Białka ubij na puch. Kiedy masa zacznie robić sztywniejsza, stopniowo dosypuj do niej cukier. Po chwili do piany dodaj żółtka i miksuj, aż do połączenia się składników.

  4. 4

    Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej i dodaj do ciasta na biszkopt. Całość miskuj, ustawiając robota na najniższe obroty. Kiedy ciasto będzie gotowe, przełóż je do formy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia i piecz przez 45-50 minut. Po wskazanym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw tak biszkopt na kilka godzin, żeby wystygnął — najlepiej na całą noc.

  5. 5

    Ostudzone ciasto wyjmij z tortownicy i przekrój wzdłuż, tworząc trzy równe blaty biszkopta.

  6. 6

    Następnie przygotuj masę owocową. Umyj truskawki, pozbądź się szypułek i pokrój owoce na małe kawałeczki. Przełóż je do rondelka, skrop sokiem wyciśniętym z cytryny i zasyp drobnym cukrem. Owoce podgrzewaj na niewielkim płomieniu ok. 25 minut i odłóż na bok, żeby gęsta masa mogła się ostudzić.

  7. 7

    W międzyczasie przystąp do przygotowania mieszanki do nasączania blatów biszkoptu. W naczyniu połącz wodę, sok wyciśnięty z cytryny oraz cukier.

  8. 8

    Następnie umyj truskawki, pozbądź się szypułek i podziel je na mniejsze kawałki, najlepiej w kostkę. Odstaw na bok — owoce będą potrzebne do kremu na tort truskawkowy.

  9. 9

    Na wierzch tortu przygotuj ok. 350 g truskawek. W tym celu starannie je umyj, oderwij szypułki i podziel na połowę.

  10. 10

    Sporządź krem mascarpone. W misce wymieszaj zimną śmietanę 36%, a na sam koniec dodaj ziarenka wyskrobane z jednej laski wanilii. Całość miksuj przez kilka minut, po czym dodaj serek mascarpone. Kiedy składniki ładnie się połączą, do naczynia dodaj pokrojone wcześniej truskawki. Krem wymieszaj, używając łyżki — powinien przybrać delikatnie różowy odcień.

  11. 11

    Na paterze umieść pierwszy fragment biszkoptu i skrop go odrobiną mieszanki do nasączania. Teraz połóż pierwszą część kremu mascarpone, a na nią gęstą masę truskawkową. Powtarzaj czynność według opisanego schematu, równomiernie rozkładając składniki. Na ostatni biszkopt, nasączony cytrynowym płynem połóż ostatnią część kremu, rozsmarowując go również po bokach tortu truskawkowego. Na samą górę ciasta połóż truskawki, pokrojone wcześniej na połówki.

  12. 12

    Tort truskawkowy z mascarpone gotowy! Przed podaniem umieść go w lodówce, przynajmniej na 3 godziny.

     

    Wypróbuj także przepis na tort bezowy Pavlova z truskawkami.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też