Lekki stek z kalafiora — pomysł na dietetyczną przekąskę

Stek z kalafiora
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 1 główka Kalafior
  • Czosnek granulowany
  • Mielona papryka czerwona
  • Sól
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 st. C.

  2. 2

    Główkę kalafiora podziel na plastry, mierzące ok. 2 cm szerokości. Po pokrojeniu warzywa plastry wysmaruj odrobiną oliwy z oliwek — można wspomóc się pędzlem, który precyzyjnie dotrze do każdego zakamarku kotleta z kalafiora. Następnie dopraw je solą.

  3. 3

    Główkę kalafiora podziel na plastry, mierzące ok. 2 cm szerokości. Po pokrojeniu warzywa plastry wysmaruj odrobiną oliwy z oliwek — można wspomóc się pędzlem, który precyzyjnie dotrze do każdego zakamarku kotleta z kalafiora. Następnie dopraw je solą.

  4. 4

    Steki z kalafiora umieść w naczyniu żaroodpornym i piecz przez kwadrans. W trakcie pieczenia warto odwrócić przekąskę, by równomiernie się upiekła.

  5. 5

    Stek z kalafiora gotowy! Przed podaniem przekąskę warto oprószyć posiekaną natką pietruszki. Serwuj go jako dodatek do obiadu, grilla bądź zajadaj samodzielnie, jako lekką przekąskę.

     

    Wypróbuj także przepis na pieczonego kalafiora w sosie miodowo-czosnkowym.

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też