Strogonow — oto przepis na najlepszą zupę na rodzinne imprezy

Strogonow
Źródło: StockFood

Składniki

Zupa strogonow

  • 500 g Polędwica wołowa
  • 550 ml Bulion wołowy
  • 3 łyżki Olej roślinny
  • 2 sztuki Cebula
  • 400 g Pieczarki
  • 2 łyżki Mąka pszenna
  • 1 sztuka Papryka czerwona
  • 1 łyżka Koncentrat pomidorowy
  • 0.75 Szklanka Przecier pomidorowy
  • 3 łyżeczki Słodka papryka czerwona
  • 0.5 Łyżeczka Chili mielone
  • Sól
  • Pieprz
  • Ogórki kiszone
  • Natka pietruszki

Przygotowanie

  1. 1

    Mięso pokrój na cienkie paski i wymieszaj z mąką pszenną. W międzyczasie czasie w dużym garnku zagotuj bulion wołowy.

  2. 2

    Na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami oleju stopniowo dodawaj mięso wołowe i szybko go obsmaż, po czym włóż do gotującego się bulionu.

  3. 3

    Następnie bulion z mięsem uzupełnij przyprawami i gotuj pod przykryciem, aż do uzyskania miękkości mięsa (zajmie to ok. 10-12 minut).

  4. 4

    Cebulę obierz i pokrój w piórka, po czym wrzuć na rozgrzaną patelnię z 1 łyżką oleju i zeszklij. Podsmażoną cebulę wrzuć do garnka z bulionem.

  5. 5

    Oczyść pieczarki i pokrój je w plasterki. Następnie umieść je na patelni, na której smażyła się wcześniej cebula. Kontynuuj, aż staną się miękkie, a woda odparuje z patelni. Do pieczarek dodaj pokrojoną w paski paprykę i smaż jeszcze przez 5-7 minut. Po tym czasie składniki włóż do garnka z mięsem i gotuj bez przykrycia ok. 5 minut.

  6. 6

    Następnie dodaj przecier i koncentrat pomidorowy i zagotuj składniki. Po zagotowaniu odlicz jeszcze ok. 5 minut, gotując strogonow — w dalszym ciągu — bez przykrycia.

  7. 7

    Do gotującej się zupy strogonow możesz wrzucić (na kilka minut) pokrojonego w paski ogórka kiszonego jeśli pominiemy ten krok, to aromatyczny obiad jest gotowy. Teraz wystarczy uzupełnić strogonow o ulubione dodatki, jak np. kromki świeżego pieczywa czy śmietana.

     

    Wypróbuj także przepis na tradycyjną zupę gulaszową.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też