Prosty przepis na zrazy wieprzowe — sprawdzony pomysł na niedzielny obiad

 Zrazy wieprzowe
Źródło: GettyImages

Składniki

Zrazy wieprzowe

  • 6 plastrów Karkówka
  • 2 sztuki Ogórki kiszone
  • 6 łyżeczek Musztarda
  • 2 sztuki Cebula
  • Olej roślinny
  • 3 łyżki Mąka pszenna
  • Woda
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Karkówkę dokładnie rozbij tłuczkiem, formując z niej cienkie plastry, a następnie dopraw solą i pieprzem z obu stron.

  2. 2

    Rozbite mięso posmaruj z jednej strony musztardą — najlepiej sprawdzi się pikantna musztarda, która idealnie pasuje do wieprzowiny, jednak jeśli nie przepadasz za ostrymi dodatkami, każdy rodzaj musztardy w przypadku tego dania sprawdzi się doskonale.

  3. 3

    Pokrój ogórki kiszone w cienkie słupki.

  4. 4

    Na posmarowane plastry karkówki nakładaj po 1 do 2 słupków ogórka kiszonego. Zrazy wieprzowe zwijaj w dość zwarte roladki, a następnie zabezpiecz przed rozwinięciem podczas smażenia, przebijając mięso wykałaczkami.

  5. 5

    Wsyp mąkę pszenną do miski i obtocz w niej z obu stron przygotowane zrazy wieprzowe.

  6. 6

    Na rozgrzanej patelni z olejem obsmaż starannie zrazy wieprzowe.

  7. 7

    Obraną cebulę pokrój w piórka, a pod koniec obsmażania roladek mięsnych dodaj ją na patelnię. Gdy stanie się złota, zalej zawartość patelni wrzącą wodą i duś, aż roladki staną się miękkie, najlepiej pod przykryciem.

  8. 8

    Podczas duszenia zrazów wieprzowych tworzy się aromatyczny i przepyszny sos własny. Możesz uzupełnić go o ulubione przyprawy lub dodać do niego łyżkę zahartowanej śmietany. Popularnym sosem do zrazów wieprzowych jest również sos z pieczarkami — wystarczy dodać do wywaru pieczarki pokrojone w plasterki, podsmażane przez 5 minut na maśle z solą i pieprzem, a następnie dusić przez kwadrans i dodać odrobinę śmietany. My jednak polecamy klasykę, jaką jest sos własny.

  9. 9

    Gotowe zrazy wieprzowe podawaj z kluskami śląskimi i domową kapustą lub buraczkami. Świetnie sprawdzi się również purée ziemniaczane.

     

    Jeśli nie jesteś fanem mięsa wieprzowego, koniecznie wypróbuj nasz przepis na zrazy wołowe zawijane.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też