Prosty przepis na zrazy wieprzowe — sprawdzony pomysł na niedzielny obiad
Mięsne roladki to idealny dodatek do ziemniaków czy domowych klusek, np. śląskich. Zawijane zrazy można przygotować z wielu rodzajów mięs, jednak w tym przepisie odkrywamy tajemnicę Wam jak w prosty sposób stworzyć pyszne zrazy wieprzowe w sosie własnym. Sprawdzą się one nie tylko podczas rodzinnego obiadu, ale także podczas większej uroczystości.
Składniki
Zrazy wieprzowe
- 6 plastrów Karkówka
- 2 sztuki Ogórki kiszone
- 6 łyżeczek Musztarda
- 2 sztuki Cebula
- Olej roślinny
- 3 łyżki Mąka pszenna
- Woda
- Pieprz czarny mielony
- Sól
Przygotowanie
- 1
Karkówkę dokładnie rozbij tłuczkiem, formując z niej cienkie plastry, a następnie dopraw solą i pieprzem z obu stron.
- 2
Rozbite mięso posmaruj z jednej strony musztardą — najlepiej sprawdzi się pikantna musztarda, która idealnie pasuje do wieprzowiny, jednak jeśli nie przepadasz za ostrymi dodatkami, każdy rodzaj musztardy w przypadku tego dania sprawdzi się doskonale.
- 3
Pokrój ogórki kiszone w cienkie słupki.
- 4
Na posmarowane plastry karkówki nakładaj po 1 do 2 słupków ogórka kiszonego. Zrazy wieprzowe zwijaj w dość zwarte roladki, a następnie zabezpiecz przed rozwinięciem podczas smażenia, przebijając mięso wykałaczkami.
- 5
Wsyp mąkę pszenną do miski i obtocz w niej z obu stron przygotowane zrazy wieprzowe.
- 6
Na rozgrzanej patelni z olejem obsmaż starannie zrazy wieprzowe.
- 7
Obraną cebulę pokrój w piórka, a pod koniec obsmażania roladek mięsnych dodaj ją na patelnię. Gdy stanie się złota, zalej zawartość patelni wrzącą wodą i duś, aż roladki staną się miękkie, najlepiej pod przykryciem.
- 8
Podczas duszenia zrazów wieprzowych tworzy się aromatyczny i przepyszny sos własny. Możesz uzupełnić go o ulubione przyprawy lub dodać do niego łyżkę zahartowanej śmietany. Popularnym sosem do zrazów wieprzowych jest również sos z pieczarkami — wystarczy dodać do wywaru pieczarki pokrojone w plasterki, podsmażane przez 5 minut na maśle z solą i pieprzem, a następnie dusić przez kwadrans i dodać odrobinę śmietany. My jednak polecamy klasykę, jaką jest sos własny.
- 9
Gotowe zrazy wieprzowe podawaj z kluskami śląskimi i domową kapustą lub buraczkami. Świetnie sprawdzi się również purée ziemniaczane.
Jeśli nie jesteś fanem mięsa wieprzowego, koniecznie wypróbuj nasz przepis na zrazy wołowe zawijane.
W naszym tradycyjnym przepisie na pyszne i aromatyczne danie, jakim są zrazy wieprzowe, do farszu użyjemy ogórków kiszonych i odrobiny musztardy. Możliwości faszerowania w przypadku tego dania jest jednak znacznie więcej. Można postawić na dodatki, takie jak czerwona papryka, plastry boczku, kawałki cebuli, a nawet musztarda z serem. Niemniej jednak to wersja z ogórkiem kiszonym najbardziej przypada nam do gustu.
Jeśli szukasz pomysłu na pyszny i sycący obiad, wypróbuj przepis na zrazy wieprzowe w sosie własnym — gwarantujemy, że zasmakują całej rodzinie.
Z czym serwować zrazy wieprzowe? Propozycje podania
Zrazy wieprzowe można podawać nie tylko z gotowanymi ziemniakami, ale też z kaszą bulgur, gryczaną lub jęczmienną. Zraz wieprzowy serwowany może być ponadto w towarzystwie kopytek, klusek śląskich, buraczków lub ulubionej surówki. Jesteśmy pewni, że po wykonaniu tego przepisu, zostanie on z Wami na dłużej, a zrazy wieprzowe w sosie własnym staną się częstym bywalcem na rodzinnych obiadach i świętowaniu przy wspólnym stole.
Przepis na zrazy wieprzowe w sosie własnym — porady i wskazówki
Sekretem pysznego smaku zrazów wieprzowych jest nie tylko delikatne, rozpływające się w ustach mięso, ale także sos własny i farsz — połączenie ogórka kiszonego z musztardą. W poniższym przepisie proponujemy, aby do ich przygotowania wykorzystać plastry karkówki, natomiast dobrze sprawdzi się również schab lub nawet szynka. Jeśli poszukujesz delikatnego urozmaicenia, nadzienie zrazów wieprzowych wzbogać o inne dodatki, np. suszone pomidory bądź kawałki sera.