Rewelacyjna nalewka z wiśni — przepis babci
Nalewka z wiśni to prawdziwy klasyk, który przyrządzany jest w naszych domach już od dawien dawna. Niezmiennie kojarzy się z wyrobami babci, która podczas spotkań rodzinnych nierzadko częstowała swoich bliskich samodzielnie przygotowanymi trunkami. Niezapomniane walory smakowe i prozdrowotny charakter to dwie najważniejsze cechy rewelacyjnej nalewki z przepisu babci. Receptura jest prosta w przygotowaniu, bardzo intuicyjna, jednak dość czasochłonna. Cierpliwość niewątpliwie zostanie wynagrodzona wybornym smakiem nalewki z wiśni.
Składniki
Nalewka z wiśni
- 0.5 Litr Spirytus 96%
- 1 litr Wódka 40%
- 0.4 kilogram Cukier
- 1.5 kg Wiśnie
Przygotowanie
- 1
Wiśnie dokładnie umyj, usuń ogonki i wydryluj. Przygotowane owoce przełóż do dużego, czystego słoja.
- 2
Do naczynia z wiśniami wlej 500 ml wódki, a następnie spirytus. Składniki starannie wymieszaj i zamknij naczynie. Słoik odstaw w ciemne i ciepłe miejsce na 4-6 tygodni, co jakiś czas delikatnie nim potrząsając.
- 3
Po okresie maceracji odcedź nalewkę z wiśni, a w słoiku pozostaw same owoce. Wlej do naczynia pozostałe 500 ml wódki i 400 g cukru. Słoik ponownie zakręć i odstaw w ciemne i ciepłe miejsce. Tak przygotowane naczynie pozostaw na 4 dni, do momentu rozpuszczenia się cukru. Pamiętaj o tym, by codziennie nim potrząsać, w celu wymieszania zawartości słoja.
- 4
Wymieszaj ze sobą gotowe nalewki i pozostaw na okres ok. 10 dni w ciepłym i ciemnym miejscu.
- 5
Gotową nalewkę z wiśni przefiltruj i przelej do mniejszych, czystych buteleczek. Wiśniówka powinna leżakować jeszcze przez ok. miesiąc.
Zobacz także:
Nalewki w ostatnich latach przeżywają swój renesans. Polacy powrócili do tradycyjnych przepisów swoich babć i szukają bardziej naturalnych sposobów na prewencję i leczenie zimowych przeziębień oraz innych dolegliwości, ponieważ domowe sposoby okazują się nieraz najbardziej skuteczne. Z tego względu warto latem zaopatrzyć się w sezonowe owoce i przygotować wyjątkowo pyszną nalewkę z wiśni, najlepiej ze sprawdzonego przepisu babci. Innymi równie docenianym trunkami, są nalewka z pigwy, malin czy aronii.
Właściwości zdrowotne nalewki z wiśni
Swoje właściwości zdrowotne wiśniówka, czyli nalewka z wiśni, zawdzięcza zawartym w owocach związkach. Wśród nich warto wyszczególnić witaminę C, która stymuluje produkcję kolagenu, poprawia stan skóry, wspiera pracę układu odpornościowego i jest silnym antyoksydantem. Następną grupą związków, które nie sposób pominąć, są polifenole. Wykazują one szereg prozdrowotnych właściwości, takich jak spowalnianie procesów starzenia komórek, obniżanie ciśnienia tętniczego, czy zwiększanie sekrecji insuliny.
W nalewce z wiśni zawarte są także pektyny, które wspierają pracę układy trawiennego, stymulując perystaltykę jelit i dbają o prawidłowy stan mikroflory. Warto mieć na uwadze, że nalewka z wiśni przez wzgląd na zawartość alkoholu nie powinna być stosowana codziennie.
Nalewka z wiśni — z pestkami czy bez?
Pestki zawarte w wiśniach zawierają cyjanowodór, który uchodzi za substancję lotną, uznawaną za truciznę. Nadaje ona nalewce z wiśni lekko migdałowego smaku i zapachu. Cyjanowodór spożyty w zbyt dużej ilości może prowadzić do małopłytkowości, niewydolności nerek i wątroby, czy kwasicy. Jest to powód, dla którego zaleca się przyrządzanie domowej nalewki z wiśni z wydrążonych owoców lub przeprowadzenie kontroli na obecność cyjanowodoru w wykorzystywanych produktach.