Rewelacyjna nalewka z wiśni — przepis babci

Nalewka z wiśni
Źródło: GettyImages

Składniki

Nalewka z wiśni

  • 0.5 Litr Spirytus 96%
  • 1 litr Wódka 40%
  • 0.4 kilogram Cukier
  • 1.5 kg Wiśnie

Przygotowanie

  1. 1

    Wiśnie dokładnie umyj, usuń ogonki i wydryluj. Przygotowane owoce przełóż do dużego, czystego słoja.

  2. 2

    Do naczynia z wiśniami wlej 500 ml wódki, a następnie spirytus. Składniki starannie wymieszaj i zamknij naczynie. Słoik odstaw w ciemne i ciepłe miejsce na 4-6 tygodni, co jakiś czas delikatnie nim potrząsając.

  3. 3

    Po okresie maceracji odcedź nalewkę z wiśni, a w słoiku pozostaw same owoce. Wlej do naczynia pozostałe 500 ml wódki i 400 g cukru. Słoik ponownie zakręć i odstaw w ciemne i ciepłe miejsce. Tak przygotowane naczynie pozostaw na 4 dni, do momentu rozpuszczenia się cukru. Pamiętaj o tym, by codziennie nim potrząsać, w celu wymieszania zawartości słoja.

  4. 4

    Wymieszaj ze sobą gotowe nalewki i pozostaw na okres ok. 10 dni w ciepłym i ciemnym miejscu.

  5. 5

    Gotową nalewkę z wiśni przefiltruj i przelej do mniejszych, czystych buteleczek. Wiśniówka powinna leżakować jeszcze przez ok. miesiąc.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też