Kutia — przepis na jedno z 12 tradycyjnych dań wigilijnych

Kutia wigilijna
Źródło: GettyImages

Składniki

Kutia

  • 1 szklanki Mak
  • 4 łyżki Miód
  • 50 g Migdały
  • 1 szklanki Ziarna pszenicy
  • 0.5 Szklanka Cukier puder
  • 0.5 Szklanka Śmietanka 30%
  • 50 g Rodzynki
  • 3 łyżki Amaretto

Przygotowanie

  1. 1

    Pszenicę wypłucz, zalej wrzącą wodą i pozostaw na noc do namoczenia.

  2. 2

    Następnego dnia zagotuj pszenicę, a następnie odcedź, nalej świeżą wodę i ponownie zagotuj. Utrzymuj wrzenie przez ok. 3-4 godziny, zależnie od pochodzenia pszenicy, a gdy stanie się całkowicie miękka, odcedź ją.

  3. 3

    Mak opłucz pod zimną wodą, następnie sparz wrzątkiem, odsącz i zmiel w malakserze.

  4. 4

    Mak połącz z ugotowaną pszenicą, dodaj delikatnie podgrzany miód, cukier puder, rodzynki oraz likier Amaretto.

  5. 5

    Migdały drobno posiekaj i dodaj do kutii.

  6. 6

    Wszystkie składniki kutii starannie wymieszaj, pod koniec dodaj słodką śmietankę i wstaw na kilka godzin do lodówki. Po schłodzeniu kutia wigilijna jest gotowa do spożycia.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też