Kutia – przepis na tradycyjne danie wigilijne
Kutia wigilijna to jedna z najbardziej popularnych słodkich potraw, które od dawien dawna pojawiają się na stole podczas celebrowania świąt Bożego Narodzenia. Jest to staropolska receptura tradycyjna, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Składa się z maku oraz ziaren pszenicy, ale wyjątkowego charakteru nadają jej bakalie połączone z miodem. Kutia w wielu domach jest traktowana jako jedna z 12 obowiązkowych potraw, których trzeba spróbować podczas wieczerzy wigilijnej. Nic w tym dziwnego, ponieważ jej składniki mają symbolizować płodność, zdrowie oraz życie w dostatku w nadchodzącym roku.
Składniki
Kutia
- 1 szklanki Mak
- 4 łyżki Miód
- 50 g Migdały
- 1 szklanki Ziarna pszenicy
- 0.5 Szklanka Cukier puder
- 0.5 Szklanka Śmietanka 30%
- 50 g Rodzynki
- 3 łyżki Amaretto
Przygotowanie
- 1
Pszenicę wypłucz, zalej wrzącą wodą i pozostaw na noc do namoczenia.
- 2
Następnego dnia zagotuj pszenicę, a następnie odcedź, nalej świeżą wodę i ponownie zagotuj. Utrzymuj wrzenie przez ok. 3-4 godziny, zależnie od pochodzenia pszenicy, a gdy stanie się całkowicie miękka, odcedź ją.
- 3
Mak opłucz pod zimną wodą, następnie sparz wrzątkiem, odsącz i zmiel w malakserze.
- 4
Mak połącz z ugotowaną pszenicą, dodaj delikatnie podgrzany miód, cukier puder, rodzynki oraz likier Amaretto.
- 5
Migdały drobno posiekaj i dodaj do kutii.
- 6
Wszystkie składniki kutii starannie wymieszaj, pod koniec dodaj słodką śmietankę i wstaw na kilka godzin do lodówki. Po schłodzeniu kutia wigilijna jest gotowa do spożycia.
Zobacz także:
Przepis na kutię wigilijną jest bardzo prosty w wykonaniu, jednak aby cieszyć się jej smakiem podczas świątecznej kolacji, należy zacząć przygotowania odpowiednio wcześnie. Wykorzystane w przepisie ziarna pszenicy muszą zostać poddane długiemu moczeniu, dzięki któremu stają się miękkie i pyszne. Przepis na staropolską kutię wymaga także dodatku dużej ilości bakalii, które doskonale komponują się z makiem, a dzięki nim danie to nabiera wyrazistości i fantastycznego smaku.
Kutia – co to za potrawa?
Kutia to tradycyjna potrawa wywodząca się z kuchni litewskiej, rosyjskiej, ukraińskiej, białoruskiej, a także dawnej polskiej kuchni kresowej. Współcześnie najczęściej podawana jest podczas świąt Bożego Narodzenia, a w przeszłości także w czasie obrzędu Dziadów oraz stypy. Staropolski przepis na kutię składa się z ziaren pszenicy, maku, miodu oraz bakalii.
Kutia przyrządzana jest z wielu zdrowych składników. Mimo to należy pamiętać, że jest ona dość kaloryczna, a spożywana wraz z innymi wigilijnymi potrawami stanowi prawdziwą „bombę kaloryczną”. Warto jednak skusić się i skosztować jej choćby odrobinę przez wzgląd na tradycję, ale i szczególną symbolikę.
Co symbolizuje kutia wigilijna?
Symbolika kutii wigilijnej jest mocno rozwinięta. Dla przykładu nasi przodkowie wierzyli, że pozwala ona uniknąć wizyt dusz z zaświatów. Warto wiedzieć, że dawniej podrzucano garść tego kresowego deseru w kierunku nieba z ufnością, że kiedy opadnie na ziemię, sprowadzi urodzaj i zapewni okazałe plony.
Zobacz także: Kluski z makiem — przepis na wigilijny przysmak
Kutia – prosty przepis
W Polsce najczęściej przygotowuje się kutię z wykorzystaniem ziaren pszenicy. Przepis ten smakuje jednak równie wyśmienicie z makaronem. Nierzadko na Boże Narodzenie w naszych domach pojawia się także kutia z pęczakiem. Sięgając po któryś z tych zamienników ziaren pszenicy, można znacząco skrócić czas przyrządzania potrawy.
Kutia wigilijna może zostać wzbogacona o różne bakalie – kandyzowaną skórkę pomarańczy, suszone śliwki czy orzechy włoskie. Wybrane dodatki zależą wyłącznie od osobistych preferencji. Tradycyjną, staropolską kutię można także urozmaicić porcją wiórków kokosowych czy dodatkiem daktyli.