Przepis na sok z aronii, czyli naturalną bombę witaminy C

Sok z aronii
Źródło: GettyImages

Składniki

Sok z aronii

  • 1.5 litr Woda
  • 40 sztuk Liście z czarnej porzeczki
  • 2 dag Kwasek cytrynowy
  • 1 kg Aronia
  • 1.5 kg Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Owoce aronii oraz liście czarnej porzeczki starannie umyj pod bieżącą wodą.

  2. 2

    Przygotuj duży garnek. Umieść w nim umyte owoce aronii, a następnie dodaj również kwasek cytrynowy oraz cukier. Ilość słodzidła powinna być uwarunkowana od kwaśności owoców. 

  3. 3

    Garnek wypełnij wodą i umieść go na palniku, ustawionym na średnią moc. Kiedy składniki zaczną się gotować, zmniejsz moc kuchenki i gotuj przez 30 minut.

  4. 4

    Po wskazanym czasie wyłącz palnik a sok z aronii odstaw na bok, by wystygnął.

  5. 5

    Następnie pozbądź się liści, a płyn przelej przez sito. Uzyskany sok z aronii ponownie wlej do garnka i zagotuj.

  6. 6

    Przygotowany wyrób umieść w wyparzonych butelkach lub słojach, szczelnie je zakręć i poddaj pasteryzacji. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też