Przepis na sok z aronii, czyli naturalną bombę witaminy C
Sok z aronii to przetwór, który uświetni niejeden mroźny wieczór. Wykonany z niezwykle zdrowych owoców może wspomóc odporność i wzmocnić organizm w czasie wzmożonych przeziębień. To jednak nie wszystko — aby dowiedzieć się o pozostałych właściwościach leczniczych soku z aronii, przeczytaj poniższy wpis. Przygotowanie tego specyfiku nie wymaga posiadania wrodzonych zdolności kulinarnych. Pomoże Ci w tym przepis i wskazówki, które zamieściliśmy poniżej.
Składniki
Sok z aronii
- 1.5 litr Woda
- 40 sztuk Liście z czarnej porzeczki
- 2 dag Kwasek cytrynowy
- 1 kg Aronia
- 1.5 kg Cukier
Przygotowanie
- 1
Owoce aronii oraz liście czarnej porzeczki starannie umyj pod bieżącą wodą.
- 2
Przygotuj duży garnek. Umieść w nim umyte owoce aronii, a następnie dodaj również kwasek cytrynowy oraz cukier. Ilość słodzidła powinna być uwarunkowana od kwaśności owoców.
- 3
Garnek wypełnij wodą i umieść go na palniku, ustawionym na średnią moc. Kiedy składniki zaczną się gotować, zmniejsz moc kuchenki i gotuj przez 30 minut.
- 4
Po wskazanym czasie wyłącz palnik a sok z aronii odstaw na bok, by wystygnął.
- 5
Następnie pozbądź się liści, a płyn przelej przez sito. Uzyskany sok z aronii ponownie wlej do garnka i zagotuj.
- 6
Przygotowany wyrób umieść w wyparzonych butelkach lub słojach, szczelnie je zakręć i poddaj pasteryzacji.
Zobacz także:
Wraz z sezonem infekcji i panoszącej się grypy w niemal każdym domu mamy i troskliwe babcie głowią się, w jaki sposób wzmocnić odporność swoich najbliższych. Nierzadkim wyborem staje się przepis na sok z aronii. Te niewielkie jagody zostały okrzyknięte mianem jednych z najzdrowszych owoców świata. Cierpka aronia nie jest zalecana spożywania na surowo, jednak przygotowany z niej sok jest rewelacyjnym dodatkiem do codziennej diety.
Sok z aronii można rozcieńczać z wodą lub herbatą, jednak ciekawym połączeniem jest polanie nim owsianki lub kaszki — rozwiązanie to sprawdza się, zwłaszcza gdy wyrób chcemy “przemycić” najmłodszym domownikom.
Sok z aronii — właściwości lecznice
Na co jest dobry sok z aronii? To specyfik, który bez wątpienia wzbogaci zawartość domowej apteczki. Wyrób doskonale wzmacnia odporność organizmu, zmniejszając ryzyko chorób i infekcji. Kwaśne jagody aronii są skarbnicą witamin, takich jak witaminy z grupy B, witamina A, C, E oraz K, a także źródło składników mineralnych — żelaza, fosforu, wapnia, magnezu, sodu, cynku i potasu. Przez wzgląd na tak bogaty skład samodzielnie przygotowany sok z aronii okaże się genialnym wsparciem dla całego organizmu. Wspomaga funkcje widzenia, obniża ciśnienie tętnicze i minimalizuje ryzyko wystąpienia niebezpiecznych dla życia stanów, jak wylewy czy uszkodzenia naczyń krwionośnych.
Sok z aronii z przepisu babci można uznać za specyfik, który zapobiega miażdżycy, udarowi mózgu. Polecany jest ponadto diabetykom, gdyż pomaga w walce z wysokim poziomem cukru we krwi. Dodatkowo warto wspomnieć o korzystnym działaniu soku z aronii na wygląd skóry, stan paznokci oraz kondycję włosów. Działanie tego naturalnego eliksiru jest nieocenione! Spróbuj przygotować go już dziś, w trosce o zdrowie swoje, oraz wszystkich domowników.
Zobacz także: Sok z rokitnika — remedium na dolegliwości żołądkowe i sezonowe infekcje
Jak zrobić sok z aronii, żeby nie był cierpki?
Nie obawiaj się, że sok z aronii przygotowany z poniższego przepisu wyjdzie cierpki. Jeśli chcesz mieć jednak 100% pewność, jest na to jeszcze jeden sprawdzony sposób. Owoce aronii wystarczy przemrozić, umieszczając je w zamrażarce. Po kilku dniach drobne jagody utracą swój charakterystyczny, cierpki posmak, a sok z aronii wyjdzie naprawdę smakowity.
Sok z aronii — przepis babci
Przygotowanie pysznego soku z aronii nie jest trudnym, ani czasochłonnym procesem. Wystarczy zaopatrzyć się w niezbędne składniki i podążać ze przepisem babci, który krok po kroku opisany został poniżej. Chcąc uzyskać konsystencję przypominającą syrop, po gotowaniu owoce aronii przetrzyj przez sito. Sok stanie się wówczas znacznie gęstszy.
Sok z aronii — przeciwwskazania
Pomimo szeregu prozdrowotnych działań, sok z aronii nie jest przeznaczony dla każdego. Poważnymi przeciwwskazaniami do jego stosowania, są zwłaszcza choroby układu pokarmowego, w tym stany zapalne żołądka i dwunastnicy, choroba wrzodowa lub nadkwasota (zgaga, wzdęcia, odbijanie i nudności).
Podawanie wyrobu dzieciom jest jak najbardziej wskazane, jednak można włączyć go do diety malucha dopiero po ukończeniu 6. miesiąca życia.