Sok z karczocha — poznaj przepis na eliksir młodości
Sok z karczocha to napój, którego składniki charakteryzują się działaniem wielokierunkowym. Jego główną zaletą jest pobudzenie wydzielania żółci, które może okazać się zbawienne dla wszystkich osób zmagających się z niewydolnością wątroby. Sok z karczocha nazywany jest przez swoich miłośników eliksirem młodości, ponieważ zapobiega procesom starzenia organizmu. Ponadto specyfik ten dzięki dodatkowi ananasa posiada atrakcyjny i naprawdę wyjątkowy smak, który niewątpliwie uprzyjemnia spożywanie napoju.
Składniki
Sok z karczocha
- 3 łyżki Sok z cytryny
- 1 sztuka Karczochy
- 2 litry Woda
- 2 plastry Ananas
- 1 łyżeczka Płatki migdałowe
Przygotowanie
- 1
Aby przygotować odżywczy sok z karczocha obierz z niego liście, następnie starannie je umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
- 2
Umyte liście karczocha umieść w garnku, zalej zimną wodą i gotuj na palniku o średniej mocy z dodatkiem kilku kropel soku z cytryny. Czas gotowania powinien wynosić 30 minut od momentu zagotowania się wody.
- 3
Po tym czasie przecedź powstały sok i rozcieńcz go wodą w proporcji 1:1.
- 4
Tak przygotowany napój zblenduj z dodatkiem pozostałego soku z cytryny, ananasem oraz płatkami migdałowymi. Gotowy sok z karczocha przechowuj w lodówce.
Zobacz także:
Sok z karczocha to prawdziwa skarbnica prozdrowotnych substancji. Warzywo to było wykorzystywane już w starożytności podczas leczenia chorób wątroby, nerek oraz niestrawności. Współcześnie coraz częściej pojawia się na stołach, jednak jego przyrządzenie wymaga kulinarnego doświadczenia. Prostszym sposobem na wykorzystanie tej magicznej rośliny jest przyrządzenie z niej napoju. Sok z karczocha to receptura niezwykle łatwa w przygotowaniu, dzięki czemu nic nie stoi na przeszkodzie, aby samodzielnie wykonać ten leczniczy specyfik.
Ciekawostką jest, że sok z karczocha należy do wyrobów niskokalorycznych, a nawet przyspieszających spalanie tkanki tłuszczowej. Z tego względu chętnie sięgają po niego osoby starające się zrzucić nadprogramowe kilogramy. Zawarta w karczochach inulina sprawia natomiast, że uczucie sytości po spożytym posiłku zostaje z nami na dłużej.
Zobacz także: Sok z rokitnika — remedium na dolegliwości żołądkowe i sezonowe infekcje
Sok z karczocha — właściwości lecznicze
Sok z karczocha wyróżnia przede wszystkim obecność substancji o nazwie inulina i cynaryna. To one odpowiadają za jego działanie żółciopędne i żółciotwórcze oraz regulację gospodarki węglowodanowej. Wpływają również na poprawę działania mikrobioty jelitowej oraz zmniejszają objawy niestrawności. Ponadto sok z karczocha zawiera także wiele witamin i mikroelementów, które wspomagają organizm w codziennym funkcjonowaniu. Obecność antyoksydantów przyczynia się z kolei do tego, że sok z karczocha redukuje negatywne skutki oddziaływania wolnych rodników i zapobiega zmianom nowotworowym.
Jak stosować sok z karczocha?
Domowy specyfik należy przyjmować niedługo przed posiłkiem w dawce 25 ml. W takim przypadku dzienna częstotliwość picia soku z karczocha nie powinna przekraczać 2 porcji. Eliksir można spożywać jako dodatek do napojów lub pić samodzielnie. Przed zastosowaniem specyfiku, potrząśnij butelką.
Sok z karczocha — przeciwwskazania
Sok z karczocha mimo licznych właściwości zdrowotnych, nie jest przeznaczony do spożywania dla każdej osoby. Istnieje kilka jednostek chorobowych, w których specyfik ten może okazać się szkodliwy. Osoby, którym nie poleca się spożywania soku z karczocha, są m.in. pacjenci z kamicą żółciową, nadwrażliwością na rośliny z rodziny astrowatych, niedrożnością dróg żółciowych, a także kolką wątrobową. Ponadto sok z karczocha nie powinien być podawany paniom, spodziewającym się dziecka oraz kobietom w trakcie laktacji. Dzieci do 12. roku życia również nie powinny spożywać tego wyrobu.