Deser z mascarpone i malinami – niesamowity smak i wygląd

Deser z mascarpone z malinami
Źródło: GettyImages

Składniki

Składniki na deser z mascarpone i malinami

  • 200 g Maliny
  • 3 listki Żelatyna
  • 250 ml Śmietanka 30%
  • 1 łyżka Cukier puder
  • 250 Serek mascarpone

Dodatkowe składniki

  • 400 g Maliny
  • 10 liści Mięta

Przygotowanie

  1. 1

    Myjemy bardzo dokładnie, ale i delikatnie, maliny. 200 g malin miksujemy na mus, który będzie składnikiem kremu.

  2. 2

    Listki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie przez pięć minut, po czym odcedzamy i rozpuszczamy w rondelku.

  3. 3

    Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy kilka łyżek musu z malin, mieszamy i dodajemy do pozostałej części musu i bardzo dokładnie mieszamy. Zostawiamy do wystudzenia i wstawiamy na 20 minut do lodówki, żeby mus stężał.

  4. 4

    Do miski ze śmietanką dodajemy mascarpone i cukier puder. Za pomocą miksera z łopatkami do ubijania, miksujemy na sztywno. Do kremu dodajemy mus i łączymy delikatnie w jednolitą masę.

  5. 5

    W szklance umieszczamy zabarwiony na różowo krem, na nie kładziemy maliny, znowu krem i owoce. Na samej górze kładziemy do dekoracji kilka listków mięty.

  6. 6

    Gotowy deser wstawiamy do lodówki póki się nie schłodzi.

  7. 7

    Jeśli chcemy urozmaicić ten przepis, możemy także dodać warstwę z czekolady startej na drobnych oczkach. Taki deser z mascarpone i malinami może być także doskonałym przepisem na śniadanie – wystarczy na jego dnie ułożyć najpierw muesli lub pokruszone herbatniki.

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też