Ciasteczka cynamonowe – aromatyczne i supersmaczne

Ciasteczka cynamonowe
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na ciasteczka cynamonowe

  • 100 g Masło
  • 250 g Mąka pszenna
  • 100 g Cukier puder
  • 1 sztuka Jajko
  • 1 Szczypta Sól
  • 1 łyżka Mleko
  • 2 łyżeczki Cynamon
  • 50 g Zmielone migdały

Przygotowanie

  1. 1

    Przez sitko przesiewamy mąkę i cukier puder, Do miski z mąką i cukrem dodajemy mielone migdały, a także jajkom sól, mlekom cynamon i masło pokrojone w kostkę.

  2. 2

    Przy pomocy robota kuchennego lub siłą własnych rąk, ugniatamy ciasto na jednolitą masę.

  3. 3

    Lepimy z ciasta kulę, którą lekko spłaszczamy i zawijamy w folę spożywczą. Ciasto ląduje w lodówce co najmniej na godzinę, a najlepiej na całą noc.

  4. 4

    Zimne ciasto zagniatamy przez chwilę, po czym rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy lub blacie. Ciasto powinno być rozwałkowane na grubość około 4 mm.

  5. 5

    Rozwałkowanego ciasta wycinamy kształty ciasteczek cynamonowych, a w cieście przyprószonym mąką odciskamy ozdobne stemple.

  6. 6

    Układamy ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  7. 7

    Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza w trybie grzania góra-dół przez 10 minut, czyli do lekkiego zarumienienia wypieków.

  8. 8

    Po upieczeniu odczekujemy chwilę, żeby nieco ostygły, po czym przenosimy na kratkę, żeby całkiem się ostudziły.

  9. 9

    Ciasteczka cynamonowe można jeść od razu – te bez stempla posypują cukrem pudrem, lub włożyć je puszki lub szklanego naczynia z pokrywką i przechowywać nawet dwa miesiące. Najlepiej trzymać je w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też