Wyśmienity tatar ze śledzia z grzybkami i kiszonym ogórkiem

Tatar ze śledzia
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na tatar ze śledzia

  • 4 sztuki Filety śledziowe
  • 2 sztuki Ogórki kiszone
  • 0.5 Sztuka Cebula czerwona
  • 6 sztuk Grzybki marynowane
  • 1 sztuka Jajko na twardo
  • 2 łyżki Posiekany szczypiorek
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz
  • 1 łyżeczka Musztarda Dijon
  • 1 łyżka Olej roślinny

Przygotowanie

  1. 1

    Śledzie wykorzystane w przepisie na tatara mogą być zarówno te w zalewie z solanki, jak i te w oleju. Najsmaczniejsze będą matjasy, czyli śledzie, które nie odbyły dotychczas tarła, czyli nie osiągnęły jeszcze dojrzałości płciowej.

  2. 2

    Wykonanie tatara zaczynamy od przygotowania śledzi. Śledzie z zalewy zawsze warto namoczyć w wodzie, żeby pozbyć się nadmiaru soli. Można zostawić je na kilka godzin w wodzie lub mleku, lub włożyć do miski, zalać wodą, którą po kilku minutach zmienimy na świeżą – i tak kilka razy. W przypadku filetów w oleju nie jest konieczne ich opłukiwanie. Wystarczy osuszyć. Filety kroimy w bardzo małą kosteczkę i wrzucamy je do miski.

  3. 3

    Do poosiekanych śledzi dodajemy łyżkę musztardy francuskiej. Dwie szczypty pieprzu, łyżkę oleju roślinnego oraz posiekany wcześniej szczypiorek. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy.

  4. 4

    W kolejnym kroku na warsztat bierzemy kolejne składniki. Ogórki kiszone kromy w drobną kosteczkę, podobnej obróbce poddajemy czerwoną cebulę. W przypadku tego drugiego warzywa po posiekaniu możemy umieścić na sitku i sparzyć wrzątkiem. Dzięki temu zabiegowi cebula stanie się bardziej miękka.

  5. 5

    Na drobne kawałki siekamy również grzybki marynowane. Jeśli nie mamy ich pod ręką w ostateczności możemy sięgnąć po pieczarki lub kapary w zalewie.

  6. 6

    Jeden ze składników proponowanych w przepisie na tatar ze śledzia jest jajko ugotowane na twardo. Można pominąć ten element, ale warto dodać jajko do tatara – przynajmniej na próbę. Jajko ugotowane na twardo świetnie komponuje się ze śledziem, ale także z cebulą i szczypiorkiem.

  7. 7

    Wszystkie elementy tatara ze śledzia są już praktycznie gotowe. Pytanie, jak chcecie podać gotowe danie. Pierwszy sposób to wymieszanie wszystkich składników, nałożenie tatara do posmarowanej oliwą szklanki lub filiżanki, przykrycie talerzykiem, odwrócenie i delikatne zdjęcie filiżanki. Tak jak w zabawie w stawianie babek w piaskownicy. Drugi sposób to ułożenie w przezroczystej miseczce lub szklance po kolei wszystkich składników warstwami.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też