Wyśmienity tatar ze śledzia z grzybkami i kiszonym ogórkiem
Tatar ze śledzia? Owszem, czemu nie! Jeśli do tej pory tatar kojarzył się wam przede wszystkim z dobrej jakości polędwicą lub surowym łososiem, czas najwyższy poszerzyć wachlarz smaków i spróbować tatara z doskonale znanej i lubianej ryby, jaką jest śledź.
Składniki
Składniki na tatar ze śledzia
- 4 sztuki Filety śledziowe
- 2 sztuki Ogórki kiszone
- 0.5 Sztuka Cebula czerwona
- 6 sztuk Grzybki marynowane
- 1 sztuka Jajko na twardo
- 2 łyżki Posiekany szczypiorek
- 0.5 Łyżeczka Pieprz
- 1 łyżeczka Musztarda Dijon
- 1 łyżka Olej roślinny
Przygotowanie
- 1
Śledzie wykorzystane w przepisie na tatara mogą być zarówno te w zalewie z solanki, jak i te w oleju. Najsmaczniejsze będą matjasy, czyli śledzie, które nie odbyły dotychczas tarła, czyli nie osiągnęły jeszcze dojrzałości płciowej.
- 2
Wykonanie tatara zaczynamy od przygotowania śledzi. Śledzie z zalewy zawsze warto namoczyć w wodzie, żeby pozbyć się nadmiaru soli. Można zostawić je na kilka godzin w wodzie lub mleku, lub włożyć do miski, zalać wodą, którą po kilku minutach zmienimy na świeżą – i tak kilka razy. W przypadku filetów w oleju nie jest konieczne ich opłukiwanie. Wystarczy osuszyć. Filety kroimy w bardzo małą kosteczkę i wrzucamy je do miski.
- 3
Do poosiekanych śledzi dodajemy łyżkę musztardy francuskiej. Dwie szczypty pieprzu, łyżkę oleju roślinnego oraz posiekany wcześniej szczypiorek. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy.
- 4
W kolejnym kroku na warsztat bierzemy kolejne składniki. Ogórki kiszone kromy w drobną kosteczkę, podobnej obróbce poddajemy czerwoną cebulę. W przypadku tego drugiego warzywa po posiekaniu możemy umieścić na sitku i sparzyć wrzątkiem. Dzięki temu zabiegowi cebula stanie się bardziej miękka.
- 5
Na drobne kawałki siekamy również grzybki marynowane. Jeśli nie mamy ich pod ręką w ostateczności możemy sięgnąć po pieczarki lub kapary w zalewie.
- 6
Jeden ze składników proponowanych w przepisie na tatar ze śledzia jest jajko ugotowane na twardo. Można pominąć ten element, ale warto dodać jajko do tatara – przynajmniej na próbę. Jajko ugotowane na twardo świetnie komponuje się ze śledziem, ale także z cebulą i szczypiorkiem.
- 7
Wszystkie elementy tatara ze śledzia są już praktycznie gotowe. Pytanie, jak chcecie podać gotowe danie. Pierwszy sposób to wymieszanie wszystkich składników, nałożenie tatara do posmarowanej oliwą szklanki lub filiżanki, przykrycie talerzykiem, odwrócenie i delikatne zdjęcie filiżanki. Tak jak w zabawie w stawianie babek w piaskownicy. Drugi sposób to ułożenie w przezroczystej miseczce lub szklance po kolei wszystkich składników warstwami.
Przeczytaj także:
Tatar ze śledzia to murowany hit jeśli chodzi o przystawkę podczas eleganckiej zasiadanej kolacji. Chcecie zrobić niespodziankę i wrażenie na gościach? To odpowiednie danie na tę okazję. Ale tatar ze śledzia przygotowany w małych kieliszkach jako gotowe porcje to także świetne finger food – jedzenie na jednego gryza, które można zaserwować podczas imprezy w domu, sylwestra czy karnawałowej domówki (całkiem jak koreczki śledziowe).
Jaki jest tatar ze śledzia?
Przede wszystkim przepis na tatara ze śledzia nie jest ani trudny, ani czasochłonny, a efekt, jaki robi to danie wart jest czekania. W tej potrawie łączy się wiele różnych smaków, faktur jedzenia, zapachów. Z tej mieszanki powstaje spójna i harmonijna całość, chociaż jest i ocet, i kwas, i nieco słodyczy oraz goryczy.
W tym przepisie ogromne znaczenie mają wszystkie składniki, ale przede wszystkim serce tej potrawy, czyli śledzie. Najlepsze do tatara będą matjasy, czyli ryby, które nie odbyły jeszcze tarła. Mają sprężyste, jędrne i bardzo smaczne mięso. Matjasy są droższe i trudniej dostępne od zwykłych śledzi, warto więc kupić właśnie je. Jeśli się jednak nie uda, trudno. Wszystkie śledzie, które kupimy w zalewie, należy namoczyć, żeby odjąć im trochę słoności. W przypadku śledzi w oliwie nie ma takiej potrzeby.
Jak podawać tatara ze śledzia?
Tatar ze śledzia to potrawa, którą można serwować na wiele sposobów. Można podać w misce z łyżką jak sałatkę. Goście nakładają sobie porcję na talerz, albo na kromkę chleba czy tosta. Tatara można także serwować ułożonego warstwami (każdy składnik to osobna warstwa) w przezroczystych kieliszkach o kształcie walca. Można przygotować łódeczki – na przykład wykładając gotowy tatar ze śledzia na liście cykorii czy sałaty rzymskiej. Można na półmisku z pomocą łyżki do nakładania lodów przygotować gotowe porcje – kulki z tatara. Można także tatara ze śledzia podać na małych kanapeczkach – miniaturowych trójkątnych tostach czy kromkach bagietki czy małych kwadratach razowego chleba.